spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
15.1 ° C
15.1 °
15.1 °
77 %
3.9kmh
95 %
Sri
15 °
Čet
22 °
Pet
26 °
Sub
29 °
Ned
23 °
spot_img

Studenti zeničkog sveučilišta na praktičnoj nastavi u Kristalu

- Oglasi -
- Oglasi -

Dugogodišnja poslovno- tehnička suradnja fakulteta UNZE i poduzeća Kristal Vitez nastavljena je redovnom praktičnom nastavom u Kristalu u Vitez. Ovo je poduzeće od nekadašnje male staklarske radionice postalo “staklarski gigant” u ovom dijelu Europe.

Kompanija koja kupuje ravno staklo na europskom tržištu (Austrija, Njemačka, Češka i dr.) i u svojim pogonima radi sve faze kako termičke tako i mehaničke obrade stakla (rezanje, krojenje, savijanje, i dr.). Danas Kristal zapošljava gotovo 250 radnika od kojih čak 16 u zvanju magistra. Uz stare tu su i novi pogoni sa CNC strojevima, automatizirani unutrašnji transport, skladištenje i druge faze proizvodnog programa. Suvremene fasade koje se vide na našim bankama, hotelima, enterijeri kupatila, stakla za brodove (jedini sa tim certifikatom na Balkanu), umivaonici od stakla, umjetnički predmeti od stakla samo su dio palete proizvoda ove tvrtke.

- Oglasi -

U okviru nastave na Katedri za industrijsko inženjerstvo i CIM sisteme studenti MF i PTF imali su nastavu u ovom poslovnom sistemu. Uz izuzetno dobro vodstvo personala iz tvornice („tvornički mentori” Kristijan Žepačkić, Franjo Badrov, Marko Žepačkić) studenti su imali priliku da se upoznaju sa načinom skladištenja i automatizacijom odjela pripreme, zatim procesima u tehnološkom dijelu (termička obrada, rezanje, završne obrade) kao i finalizacijama različitih proizvoda koji uglavnom imaju funkciju u dizajnu enterijera i eksterijera. Razgovaralo se kako o nivoima automatizacije i produktivnosti pojedinih odjela tvornice, marketinškom prilazu u razvoju novih proizvoda i poboljšanjima u procesima. Respektabilan proizvodni program tvornice koja gotovo 100% svoje proizvodnje izvozi, sa modernim dizajnerskim rješenjima koja se svake godine „provjeravaju” na eminentnim europskim sajmovima, rad u dvije smjene samo su neke od karakteristika viđenog u ovom poslovnom sistemu. Studenti su iskazali zavidan interes kako za rješenja proizvodnih procesa tako i za same tehnološke postupke od kojih su posebno bili interesantni postupci završnih obrada strojeva za laserski print na staklu. I ova posjeta bila je prilika da se domaćinima predstavi Erasmus+ projekt DUALSCI unutar kojeg se radi na boljem uvezivanju visokoškolskih institucija u BiH i realnog proizvodnog sektora u raznim oblastima.

- Oglasi -
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.