spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
19.5 ° C
19.5 °
19.5 °
58 %
2.5kmh
100 %
Sri
19 °
Čet
21 °
Pet
21 °
Sub
21 °
Ned
14 °

Svako neosnovano povećanje cijena smatrat će se grubim kršenjem zakona

- Oglasi -
- Oglasi -

Gospodarskim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propisuje se maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata, a trgovine na malo u iznosu od 0,25 KM.

Odluka je to Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o formiranju cijena i marži u FBiH, naročito osnovnih životnih namirnica – brašna, ulja i šećera, kao i nafte.

- Oglasi -

No, zbog aktualne situacije izazvane ratom u Ukrajini, 50 posto trgovaca ne poštuje Odlluku Vlade FBiH o formiranju cijena i marži, već povećava cijene. Stoga je Federalna uprava za inspekcijske poslove, kako je danas kazao direktor te institucije Anis Ajdinović, povećala inspekcijske kontrole kako bi zaštitila potrošačka prava građana i minimizirala posljedice krize na životni standard.

- Oglasi -

 – Inspekcijskim postupanjem nastojimo održati stabilnosti tržišta i osigurati da je sva raspoloživa roba široke potrošnje, naročito osnovne životne namirnice, plasirana u maloprodaji – rekao je Ajdinović na konferenciji za medije, a prenosi FENA.

Od početka godine, naveo je on, tržišni inspektori su izvršili 94 nadzora nad formiranjem cijena i marži i utvrdili 75 prekršajnih naloga, sa finansijckim teretom više od 100.000 KM. A od 1. ožujka je izvršeno 43 inspekcijska nadzora, a 21 subjekt prekršio je odluke i bit će podneseno 39 prekršajnih naloga, sa finansijckim teretom od 30.750 dana. Dakle, za tri dana je počinjeno 49 posto prekršaja.

Sramota je, istaknuo je Ajdinović, što trgovci, gospodarstvenici, povećavaju cijene namirnica u teškim situacijama, a mogu čak i smanjiti cijene nekih proizvoda. 

Također je kazao kako su u kontrolama formiranja cijena i marži na benzinskim crokama, inspektori u 18 inspekcijskih nadzora kod devet subjekata utvrdili nepravilnosti, što podrazumijeva izdavanje 18 prekršajnih naloga, sa finansijckim teretom od 62.250 KM. To znači da je 50 posto subjekata u prekršaju.

Zakonom o kontroli cijena propisane su i kazne u iznosu od 1.000 do 10.000 KM za pravne osobe, od 250 do 2.500 KM za odgovorne osobe u pravnoj osobi te od 500 do 1.500 KM za fizičke osobe.

– Ukoliko utvrdimo da je za jedan fening povećana cijena proizvoda u odnosu na onu koja treba biti kada se izvrše sve potrebne kalkulacije, smatrat ćemo to grubim kršenjem zakona i jedan brutalan odnos prema građanima. Pozivamo sve gospodarske subjekte u maloprodaji i veleprodaji da u svom poslovanju primijene maksimalan stupanj zakonitosti i odgovornosti prilikom formiranja cijena, te upozoravamo da će sve konstatirane zloupotrebe biti najoštrije sankcionirane – poručio je Ajdinović.

Ajdinović je posebno naglasio da u Federaciji BiH ima dovoljne količine hrane i da građani ne brinu o tome. Kontrolirana su i skladišta hrane – uočeno je da su sva skladišta puna hrane, pšenice, brašna, i nema potrebe za bojazni, a i robne rezerve također imaju dovoljne količine, posebno pšenice i brašna.

Zamolio je građane da ne nabavljaju veliku količinu hrane, jer je ima dovoljno, da prate upute Vlade FBiH te podsjetio da su u vrijeme pandemije COVID-19 građani nabavljali velike količine hrane, a kasnije je bacali.

Također, prilikom svake kupovine građani trebaju da traže fiskalni račun i da sve uočene nepravilnosti prijave na kontakte FUZIP-a: telefonom na broj koji je otvoren 24 sata: 033 22 66 44, na email: info@fuzip.gov.ba, ili poštom na adresu: Fehima ef. Čurčića br.6.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE