spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
0.3 ° C
0.3 °
0.3 °
88 %
1.3kmh
92 %
Pon
-0 °
Uto
3 °
Sri
7 °
Čet
7 °
Pet
4 °

Svjetska nestašica suncokretovog ulja

- Oglasi -

Sukob u Ukrajini izazvao je deficit suncokretovog ulja na svjetskom tržištu. Obustavljena je prerada suncokretovog sjemena, ali i izvoz, što utječe na opseg isporuke.

Kako je nedavno objavio portal Agroklub, ta zemlja je, inače, veliki proizvođač ulja i zajedno s Rusijom pokriva oko 80 posto globalnog tržišta.

Mađarska je još ranije zabranila izvoz sjemena suncokreta, dok je Vlada Sjeverne Makedonije, u sklopu mjera za zaštitu standarda stanovništva, takođe obustavila plasman ulja na druga tržišta. Inače, svjetski mediji prenose da je stopiranje izvoza iz crnomorskih luka dovelo do smanjenja njegove upotrebe i povećanja potražnje za drugim biljnim uljima (repičinim, sojinim, palminim i kukuruznim).

Međutim, zamjena će biti upitna zbog ograničene ponude, navodi “Oilworld”. EU je uvezla 1,52 milijuna tona ukrajinskog suncokretovog ulja u periodu listopad–prosinac 2021. To je manje u odnosu na 2,16 milijun tona u istom periodu 2020. godine. Međutim, ono je činilo 86 posto ukupne isporuke te robe u EU.

Globalno tržište ne može nadomjestiti ovaj gubitak od 1,2 do 1,3 milijuna tona mjesečno bez znatnog smanjenja potrošnje ulja i masti. Sankcije Rusiji su dodatno doprinijele vrtoglavom rastu cijena sačme od uljane repice u Europi. Rusija je do sada činila više od trećine uvoza te stočne hrane u EU.

Portal prenosi da je Argentina u EU izvezla samo 10.000 tona suncokretovog ulja. U toj zemlji je 2. ožujka krenula žetva i požnjeveno je oko 1,64 milijuna tona sjemena na 30 posto zasijanih površina. Iako je cijena argentinskog suncokretovog ulja porasla, u prvom tjednu ožujka, njihova je ponuda ograničena, a izvoz može da dostigne u najboljem slučaju 0,8 milijuna tona u periodu siječanj–rujan 2022, što je povećanje od 0,1 milijun tona u odnosu na isti period prethodne godine.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.