spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
raštrkani oblaci
18.4 ° C
18.4 °
18.4 °
74 %
2.2kmh
36 %
Uto
30 °
Sri
32 °
Čet
36 °
Pet
30 °
Sub
21 °

Trgovci u BiH ograničavaju kupnju brašna i ulja

- Oglasi -
- Oglasi -

Kada je počela pandemija koronavirusa, građani su opustošili trgovine i kupovali velike količine toaletnog papira, brašna, ulja i ostalih namirnica potrebnih za život, piše Večernji list BiH.

S početkom invazije na Ukrajinu, zbog bojazni od nestašice, ali i velikog rasta cijela osnovnih namirnica, posebice suncokretovog ulja i brašna, građani su ponovno počeli gomilati zalihe. Kupuju po nekoliko vreća brašna i paketa ulja. Iako stručnjaci, ali i vlasti, preporučuju da to nije potrebno te da će tih namirnica biti dovoljno za potrebe kućanstava, mnogi ih kupuju zbog straha od velikih poskupljenja. Poremećaji na globalnom tržištu, ali i enormna potražnja doveli su do rasta cijena te manjka nekih proizvoda.

- Oglasi -

Trgovci su nastavili s povećanjem cijena kako osnovnih životnih namirnica tako i ostalih proizvoda, a s druge strane, sve više njih uvodi ograničenja kada je u pitanju prodaja ulja i brašna. Obavijest o ograničavanju kupnje ulja ili brašna sve češća je pojava na policama gotovo u svim dijelovima BiH. Tako u jednoj trgovini na jednom računu ne može biti više od pet litara ulja i 25 kilograma brašna. S druge strane, u drugoj trgovini prodaja ulja ograničena je na tri litra, a brašna na 25 kilograma. Na trećem mjestu kupci mogu nabaviti do pet litara ulja, a zabrane nema za ostale namirnice. U Inspektoratu RS-a kazali su da zakonski nije moguće ograničiti količinu kupnje nekog artikla te da prodavači mogu uvesti ograničenje samo na osnovi odluke Vlade RS-a, a ta mjera još nije donesena. I dok pojedini ograničavaju prodaju, cijene nastavljaju rasti pa je tako vreća brašna od 25 kilograma dostigla i cijenu od 40 KM, što domaće stanovništvo ne pamti da je ikada bilo. Nevjerojatno da se cijena vreće brašna udvostručila u samo dva mjeseca. Ulje je također dosegnulo povijesnu cijenu od 5 KM za litru. Trgovci nerijetko koriste paniku građana te neopravdano podižu cijene što je utvrdila inspekcija u oba bh. entiteta. Pa je tako pojačanim inspekcijskim nadzorima nad formiranjem cijena i marži shodno odlukama Vlade FBiH, Federalni tržišni inspektorat Federalne uprave za inspekcijske poslove od početka 2022. izvršio 184 inspekcijska nadzora. Inspekcijskim poslovima je utvrđeno 105 nepravilnosti, što podrazumijeva izdavanje 206 prekršajnih naloga s financijskim teretom od 230.350 KM. Federalni inspektori izvršili su i 88 kontrolnih nadzora u svrhu praćenja i održavanja stanja u skladu s mjerama propisanim odlukama Vlade FBiH. “Federalni tržišni inspektori također kontinuirano vrše i kontrole formiranja cijena osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda s liste od 17 proizvoda obuhvaćenih odlukom Vlade FBiH. Iako je još uvijek velik postotak gospodarskih subjekata kod kojih se bilježe nepravilnosti, inspektori evidentiraju i značajan broj slučajeva smanjivanja ranije povećanih cijena”, priopćio je Elmir Ramić, glavni federalni tržišni inspektor po ovlasti.

- Oglasi -

U isto vrijeme županijska inspekcijska tijela izvršila su 319 inspekcijskih nadzora. Prema sublimiranim rezultatima federalne i županijskih inspekcija, na području FBiH od početka 2022. do 20. ožujka 2022. godine izvršeno je 467 inspekcijskih nadzora, u okviru kojih su utvrđene nepravilnosti, što podrazumijeva izdavanje 298 prekršajnih naloga s ukupnim financijskim teretom od 286.700 KM. Na građane se apelira da ne gomilaju zalihe i tako i sami doprinesu stabilizaciji tržišta. Gomilanje zaliha izazvat će umjetnu nestašicu. 

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.