spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
slabi snijeg
0.5 ° C
0.5 °
0.5 °
89 %
2.3kmh
100 %
Pet
-0 °
Sub
1 °
Ned
2 °
Pon
4 °
Uto
2 °

U 2023. godini najtraženiji će biti prodavači, konobari, bravari, varioci…..

- Oglasi -

Usklopu istraživanja tržišta rada 2022/2023, koje na godišnjem nivou provode Federalni zavod i županijske službe za zapošljavanje, tijekom rujna i listopada organizirano je anketiranje reprezentativnog uzorka poslodavaca iz Federacije BiH koji imaju pet i više zaposlenih.

Ova aktivnost je provedena u okviru projekta „Unaprjeđenje istraživanja tržišta rada“ kojeg financira Europska unija i provodi se uz ujednačenu metodologiju istraživanja na nivou Bosne i Hercegovine. Prema obliku vlasništva, istraživanjem je najviše obuhvaćeno subjekata iz privatnog sektora (94 posto), a prema veličini, najviše je mikro (45 posto), zatim malih (37 posto), srednjih (12 posto) i velikih tvrtki (6 posto), što odgovara privrednoj situaciji u FBiH. Od ukupno 1.380 anketiranih poslodavaca, prema navodima iz Federalnog zavoda za zapošljavanje,  njih 790 ili 57,2 posto je iskazalo potrebu za zapošljavanjem novih radnika u 2023. godini (čak njih 5.630), uglavnom zbog očekivanog povećanja obujma poslovanja.

Najveće procijenjene potrebe za novim zapošljavanjem u narednoj godini iskazane su za zanimanjima u industriji (31 posto), kao i u uslužnim djelatnostima (31 posto), zatim u trgovini (27 posto) i građevinarstvu (11 posto). Prema stručnoj spremi, poslodavci su iskazali najveće potrebe za radnicima sa srednjom stručnom spremom III stupnja (KV), i to 62 posto. Slijedi tražnja za radnicima srednje stručne spreme IV stupnja (SSS) 23 posto, te za radnicima visoke stručne spreme (VSS) 8 posto. Najtraženija zanimanja III i IV stupnja srednje stručne spreme u 2023. godini, prema rezultatima anketiranja, će biti: prodavač – trgovac, konobar, šivač, bravar, zavarivač – varilac, telefonist – call centar operater, kuhar, vozač kamiona, zidar, CNC operater, stolar, tesar, krojač, armirač, elektrotehničar i strojarski tehničar.

Iskazana je i značajna potražnja za pomoćnim radnicima u proizvodnji i radnicima za jednostavne poslove. Za zanimanja sa fakultetskim obrazovanjem, najveća potražnja prema prognozama poslodavaca će biti iskazana za radnicima iz IT sektora (inžinjeri elektrotehnike, sustav inžinjeri, programeri, IT developeri i dr.), zatim ekonomistima, magistrima farmacije, te strojarskim i građevinskim inžinjerima. Od specifičnih kategorija, većina poslodavaca je iskazala spremnost za zapošljavanje mladih bez radnog iskustva, demobiliziranih branitelja, nekvalificiranih radnika i žena iz ruralnih područja, a najmanje su spremni zaposliti migrante kao potencijalnu novu radnu snagu na tržištu rada u Federaciji BiH. Gotovo 70 posto anketiranih poslodavaca procjenjuje/planira rast obujma poslovanja (proizvodnje, prodaje i usluga) i rast financijskog rezultata u 2023. godini, što ukazuje na optimizam tj. očekivanje i nadanje poslodavca ka poboljšanju poslovnog ambijenta. Povećanje plaća radnicima u narednoj godini prognozira 936 ili 68 posto anketiranih poslodavaca, uglavnom u iznosu do 10 posto. Potrebe za dodatnim osposobljavanjem radnika u narednoj godini, u skladu sa svojim planovima uvođenja novih tehnologija i promjena u procesu rada, navelo je nešto više od 25 posto anketiranih poslodavaca, najvećim dijelom iz grupe industrijskih djelatnosti. Navedeni poslodavci najviše imaju potrebu za organiziranjem obuke za konkretne poslove u okviru radnog mjesta, zatim obuke za rad na računaru, te za dokvalifikacijom i prekvalifikacijom u okviru formalnog obrazovanja. U kontekstu mogućnosti pružanja podrške organiziranju praktične nastave, 517 poslodavca ili 37 posto od ukupno anketiranih je izjavilo da ima mogućnosti i da je spremno primiti učenike ili studente na praktičnu nastavu, najvećim dijelom za sljedeća zanimanja: prodavač-trgovac, konobar, kuhar, šivač, bravar, zavarivač-varilac, CNC operater, automehaničar, krojač, obućar, stolar, zidar, strojarski tehničar, električar, ekonomist, strojarski inženjer i programer. Istraživanje je pokazalo da anketirani poslodavci nove zaposlenike najčešće traže putem osobnih  kontakata, zatim korištenjem usluga javnih službi za zapošljavanje, te korištenjem društvenih mreža i vlastite baze podataka.  Kako ističu iz Federalnog zavoda za zapošljavanje, cjelovito izvješće o istraživanju tržišta rada u Federaciji BiH 2022/2023 će bit objavljeno do kraja ove godine.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.