spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
-3.5 ° C
-3.5 °
-3.5 °
97 %
0.4kmh
100 %
Pon
5 °
Uto
3 °
Sri
6 °
Čet
7 °
Pet
1 °

U Njemačkoj stupio na snagu novi zakon koji se tiče i kompanija u BiH

- Oglasi -

Od prvog siječnja na snagu je stupio novi njemački zakon o dubinskoj analizi lanca snabdijevanja.

Sada će njemačke kompanije imati obvezu kontrolirati svoje dobavljače u vezi s poštivanjem ljudskih prava i zaštite životne sredine. Oni koji zakon ne budu poštovali ili ispunili zahtjeve mogli bi ostati bez izvoza za njemačko tržište.

Njemačko tržište izuzetno je važno za bosanskohercegovačke kompanije, kao i kompanije iz Srbije.

Svrha stupanja ovog zakona na snagu je da njemačke kompanije implementiraju određene propise kako bi izbjegli negativne utjecaje svojih poslovnih aktivnosti na ljudska prava i okoliš u svojim lancima vrijednosti unutar i izvan Europe. Direktivom je propisano da će kompanije u djelokrugu primjene ubuduće identificirati rizike duž cijelog lanca vrijednosti, poduzimati preventivne i korektivne mjere i izvještavati o njima.

Čineći to, kompanije moraju na odgovarajući način paziti na cjelokupni lanac snadbijevanja. Maida Hajdarević, iz Odjela ljudskih resursa kompanije Ramex, kaže da su pooštreni uvjeti kada je u pitanju zaštita na radu.

,,Gdje je povećana buka zbog radnih strojeva, potrebno je nositi čepiće za uši. Na određenim strojevima potrebno je da se nose naočale zbog opasnosti da vas ne pogodi dio drveta, rukavice na brušenju u lakirnici i slično”, naglasila je Hajdarević za Al Jazeera Balkans.

Novi njemački zakon ima u fokusu i zaštitu okoline smanjenjem zagađenja zemlje, vode i zraka. U suradnji sa njemačkim GIZ-om Ramex se prilagođava i tim zahtjevima, izvijestila je Al Jazeera Balkans.

Od 1. siječnja sve dobavljače morat će kontrolirati firme koje u Njemačkoj zapošljavaju više od 3.000 radnika, kojih je gotovo 900. Od 2024. istu obvezu imat će kompanije s više od 1.000 zaposlenih, a njih je blizu oko 4.800. Svaka od njih svom dobavljaču delegirat će šta sve mora ispuniti.

,,Postojat će neko vremensko razdoblje u dogovoru s njemačkim partnerom, neki plan koji će se stavku po stavku implementirati, kaže Azra Ramić iz Predstavništva njemačkog gospodarstva u BiH (AHK).

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.