spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

U pogonu tvornice „Furnir Palavra“ u tijeku su završne pripreme za pokretanje proizvodnje

- Oglasi -

MOŠĆENICA – Izgradnja i opremanje pogona tvornice „Furnir Palavra“ u Poduzetničkoj zoni Mošćenica – Poljana privedeni su kraju. U tijeku su završne pripreme i testiranje proizvodnog procesa, a svečano otvaranje pogona najavljeno je za mjesec rujan ove godine.

- Oglasi -

Podsjetimo, Predrag Palavra, vlasnik i direktor tvornice „Palavra“ specijalizirane za proizvodnju visokokvalitetnog furnira iz Nove Bile kod Travnika, još je 2015. godine iskazao interes za gradnju pogona u Petrinji. U tu svrhu, iste je godine s Gradom Petrinja potpisao i ugovor o kupnji 3,5 hektara zemljišta u Poslovnoj zoni Mošćenica-Poljana. Nakon prikupljanja dokumentacije i potrebnih dozvola, izgradnja pogona počela je 2019. godine, no epidemija korone, a potom i potres oduljili su čitav proces.

„Ovaj pogon je ustvari izgrađen zbog potrebe za proširenjem naših kapaciteta. Odlučili smo se za Petrinju prije svega iz razloga što nam je dostupnija sirovina koju inače i u Bosni i Hercegovini uvozimo iz Republike Hrvatske, a i zbog nekih pogodnosti, jer Grad Petrinja je grad na području od posebne državne skrbi i tu smo imali neke programe koje smo započeli, ali nažalost u tijeku gradnje se dogodilo ono što nitko nije želio – desila se korona. Korona je znatno usporila promet roba i usluga. Strojevi su nam stizali iz Brazila, tako da je sav taj proces bio usporen. A onda i kreditna administracija, rad od kuće – sve su to okolnosti koje su znatno usporile ovu izgradnju. Nakon svega toga dogodio se i potres. Ali evo, ustrajni smo i na korak da krenemo s proizvodnjom. Nadamo se da je ovo jedna svijetla točka zaista za Petrinju, Petrinjce i da će biti uspješno i na čast svima nama“, rekla je kći vlasnika pogona Ana Palavra, inače direktorica ove firme za proizvodnju u BiH.

- Oglasi -

Pogon u Mošćenici proteže se na površini od 10 tisuća četvornih metara. U njemu su smješteni pilana, pogoni za rezanje, sušenje, skladište, uredski prostori …

„Čitav proizvodni proces je uvezan i odvija se pod jednim krovom. Trenutno u ovom prvom ciklusu upošljavamo 60 ljudi, zapravo imamo već 60 zaposlenih, ali planiramo da ta brojka raste, da dosegne nekih 100 radnika, što je ustvari dovoljno za dvije proizvodne smjene“, kazala je Palavra.

Tvrtka „Palavra“ koja je u BiH prisutna već tridesetak godina, izvozno je orijentirana i sada već ima svoja stalna inozemna tržišta.

„Firma je izvozno orijentirana i u Bosni i Hercegovini, bit će i ovdje. Sav taj naš godišnji kapacitet proizvodnje koji je 6 milijuna kvadrata furnira, bit će rasprodan. Oko 90 posto proizvoda izvozimo na tržišta Europske unije i Bliskog istoka. U Španjolskoj imamo svoje skladište furnira – dio plasiramo u Španjolsku, pa Španjolska dalje na Bliski istok“, objasnila je Ana Palavra.

Proizvodni pogon tvornice „Furnir Palavra Petrinja“ u Poduzetničkoj zoni Mošćenica-Poljana, danas je, zajedno s pročelnikom gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i razvoj Davorom Mazalinom, posjetila petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes.

„Znamo da je gradnja tvornice Furnir Palavra, jedne od većih investicija na području grada Petrinje, zapravo započeta i prije potresa, međutim zbog opće poznatih okolnosti i epidemije i potresa, investicija je zastala. Kad sam došla na poziciju gradonačelnice, odmah sam, u općem interesu, pozvala gospodina Palavru na razgovor i stavila na raspolaganje i sebe i svoje suradnike ukoliko treba bilo kakva pomoć za dovršetak tvornice. Ostvarili smo dobru suradnju i evo vidimo da je izgradnja dovršena i da je zapravo pri samom kraju i proces opremanja i zapošljavanja ljudi. Usprkos tome što je velik dio proizvodnog pogona zapravo digitaliziran, svejedno će trebati određeni broj radnika i to nas veseli. Dakle, svako novo radno mjesto na području grada Petrinje podržavamo. Imamo za takve namjene osigurana i sredstva u gradskom proračunu, ali i Sisačko-moslavačka županija ostvaruje dobru suradnju i s bankama i s Vladom Republike Hrvatske radi poticanja investicija na području Sisačko-moslavačke županije i pozivamo sve poduzetnike da iskoriste sve pogodnosti koje imamo na ovom području“, rekla je Komes.

Govoreći o pogodnostima, podsjetila je i kako na području Poduzetničke zone Mošćenica nema komunalnog doprinosa, dok je komunalna naknada znatno snižena u odnosu na ostala područja Grada Petrinje. Inače, u Poslovnoj zoni Mošćenica trenutno se nalaze dva proizvodna pogona – Danitex i Palavra. Gradonačelnica je objasnila što je s ostalim parcelama.

„Od više čestica koje su bile na raspolaganju za kupnju, nažalost ostali investitori nisu ništa pokrenuli, nisu postupali sukladno ugovornim obvezama i ti ugovori su u postupku raskidanja, odnosno mi smo kao Grad tužili vlasnike pojedinih parcela koji nisu ispoštovali ugovore. Imamo već prvostupanjske presude na Trgovačkom sudu i čekamo drugostupanjske, odnosno pravomoćne presude s Visokog trgovačkog suda, sve iz razloga što želimo aktivirati zonu. Dakle, želimo da investitori koji se raspituju o potencijalnim česticama dođu u ovaj grad, a zakonski nemamo mogućnost otvaranja nove poduzetničke zone dok se postojeća ne popuni u određenom postotku“, objasnila je gradonačelnica.

Izvor: portal53.hr

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.