spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
4.1 ° C
4.1 °
4.1 °
99 %
0.4kmh
100 %
Pet
8 °
Sub
10 °
Ned
9 °
Pon
13 °
Uto
13 °

U Vladi FBiH predstavljen javni poziv za podršku razvoju inovacija i poduzetništva

- Oglasi -
- Oglasi -

U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu jučer je predstavljen Javni poziv podrške razvoju inovacija i poduzetništva u BiH, putem BH TechLab platforme BH Telecoma, a u okviru koga je osiguran fond od dva milijuna KM. Za predstavnike kompanija i startup biznisa prezentaciju je organiziralo Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta u suradnji sa BH Telecomom i Gospodarskom komorom Federacije BiH, a prisustvovalo je više od stotinu zainteresiranih potencijalnih aplikanata.

Riječ je o brzom investiranju BH TechLab sa ukupnim fondom od dva milijunaKM, koji će se raspoređivati u skladu sa dinamikom podnesenih i pozitivno ocijenjenih prijava. Startup treba biti mlađi od tri godine i registriran kao gospodarsko društvo na teritoriji BiH. Javni poziv je otvoren do 31. prosinca ove godine.

- Oglasi -

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić izjavio je da su ovakve aktivnosti u suglasnosti sa programima koje radi to ministarstvo, te da se radi o uspješnoj sinergiji i nadogradnji.

- Oglasi -

– BH Telecom je odvojio dio sredstava i resursa kako bi ulagali u razvoj, a namjera je, što koincidira i sa misijom ovog ministarstva, da se pomogne svim onim startupovima koji su inovativni i imaju perspektivu, kako da konkuretno nastupaju na tržištu tako i da zapošljavaju, da dobiju određenu pomoć i sredstva koja su im  potrebna da bi što prije stvorili pretpostavke da budu uspješni na tržištu – dodao je Zukić.

Naglasio je da je njihovo ohrabrivanje i animiranje da započnu i uspiju u biznisu zajednička želja i misija partnera, te izrazio nadu da će ova suradnja biti trajna u budućnosti.

Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman naveo je da je namjera ove kompanije da BH TechLab bude najveća domaća platforma za startupe u BiH.

– Kompanija BH Telecom je u okviru SarajevoTechLab konferencija koje su iza nas, a u povodu 5. rujna, Dana BH Telecoma, prošle godine u rujnu objavila javni poziv koji je kontinuiranog karaktera sa ukupnim fondom od 15 milijuna KM. Ove godine za četvrti SarajevoTechLab smo objavili inovirani poziv u okviru tog poziva koji je fokusiran na nekoliko oblasti i koji podrazumijeva brže ulaganje i investiranje – dodao je Kahriman.

Namjera je, kako je istakao, da BH Telecom postane jedinstvena točka za sve mlade inovativne ljude i ideje, za sve inovatore, univerzitete, kao prvi partner koji je spreman investirati u prototipe, u izradu nekog minimalno održivog proizvoda, ali i investirati značajnije kada je u pitanju i vlasnička struktura, dokapitalizacija, partnerstvo na tržištu, itd.

– Mi ćemo kroz našu transformaciju nastaviti intenzivno raditi na realizaciji ovog strateškog cilja, a to je tržišno širenje i diverzifikacija i nastaviti ulagati u domaću pamet, inovacije, kreativne ideje uz primjenu suvremenih tehnologija – dodao je Kahriman.

Potpredsjednik PKFBiH  Mirsad Jašarspahić je rekao da im je drago da su prepoznati kao partneri u ovom projektu, da na taj način što je moguće više približe dobru ideju BH Telecoma da kreira i usmjerava razvoj inovacijskih projekata u BiH koji se tiču poslovanja ove kompanije.

Tokom promocije uspješnih primjera iz prakse, upriličena je i interaktivna diskusija o startup sceni u BiH, te pojašnjeno kako doći do sredstava za investiranje koje je BH Telecom osigurao kroz BH TechLab platformu.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.