spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
5.1 ° C
5.1 °
5.1 °
95 %
1.3kmh
100 %
Ned
5 °
Pon
7 °
Uto
6 °
Sri
5 °
Čet
6 °

UDRUGA POSLODAVACA FEDERACIJE BIH: Kompanije traže da Vlada FBiH ograniči rast cijena električne energije za 2023. godinu

- Oglasi -
- Oglasi -

Od Vlade FBiH zatraženo je da što prije donese odluku kojom se rast cijena električne energije za privredna društva ograničava na 20 posto za 2023. godinu.

Budući da Vlada FBiH još uvijek nije reagirala, poslodavci iz Federacije BiH uputili su službeni zahtjev Vladi za održavanje sastanka o temi povećanja cijena električne energije od sljedeće godine, prenosi Klix.ba.

- Oglasi -

“Kako je pitanje cijene električne energije od izuzetnog značaja za poslovanje gospodarskih subjekata u FBiH, neophodno je i hitno da do kraja tekuće godine, u skladu sa Zakonom o električnoj energiji u FBiH, ograničite, odnosno, utvrdite cijenu električne energije za gospodarske subjekte za 2023. godinu”, navodi se u zahtjevu Udruge poslodavaca upućenom Federalnoj vladi.

- Oglasi -

Predlažu da se sastanak održi do kraja kolovoza u cilju blagovremene pripreme odluke i njenog uvrštavanja na dnevni red neke od narednih sjednica Vlade FBiH, kako bi ona stupila na snagu od 01. siječnja 2023. godine.

Inzistiraju da se ovo pitanje riješi zbog negativnog prošlogodišnjeg iskustva kada su zbog nepravovremenog donošenja odluke mnoge kompanije bile prisiljene za prvih sedam dana siječnja platiti astronomske račune za potrošnju električne energije za “rezervnu opskrbu”.

Podsjećaju da su zahvaljujući odluci Vlade FBiH o ograničenju rasta cijene električne energije na 20 posto za 2022. godinu, bh. kompanije uspjele sačuvati radna mjesta, razinu proizvodnje i konkurentnost gospodarstva na inozemnim tržištima što je rezultiralo rekordnim rastom priliva sredstava u proračunske fondove.

Ističu i kako se pokazalo se da je povećanjem cijena električne energije za bh. privredna društva za 20 posto, sačuvana stabilnost bh. elektroenergetskog sektora.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.