spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
vedro
31.4 ° C
31.4 °
31.4 °
31 %
2.3kmh
1 %
Sri
31 °
Čet
35 °
Pet
35 °
Sub
24 °
Ned
20 °

Upoznajte djevojku iz BiH koja je radila na dizajnu nove Škode Octavie

- Oglasi -
- Oglasi -

Loša ekonomska situacija je primarni razlog zašto BiH masovno napuštaju njeni građani. Prema dostupnim podacima, više od dva milijuna bh. građana živi izvan matične države.

Možda i najveći gubitak jeste odlazak mladih, koji u inozemstvu prave uspjehe kojima se ponosi nacija. Paradoksalno pitanje je, jesu li taj uspjeh mogli napraviti u BiH.

- Oglasi -

Selma Kunosić rođena je u Zvorniku, odrasla u Tuzli gdje je završila Strojarski fakultet.

- Oglasi -

Zahvaljujući stipendiji koju je dobila kao jedan od najboljih studenata stigla je do Češke, gdje je njen rad i trud nagrađen – postala je zaštitna osoba poznatog automobilskog brenda Škoda – ne kao model, već žena koja radi na izradi četverotočkaša.

Kaže kako joj je ponuda da radi za automobilski brend Škoda bilo ostavrenje svih snova.

,,U tom trenutku sam bila još uvijek student druge godine magistarskog studija i zajedno sa završetkom studija završavala je i moja viza u Češkoj. I imala sam opciju ili da nađem posao, da ostanem u Češkoj ili da se vratim u Bosnu. Sama sam sebi tada rekla pokušat ću upasti u Škodin trening program, ako upadnem ostajem, ako ne upadnem vraćam se u Bosnu. I to mi je, na sreću, upalilo”, kaže ona.

Pojašnjava da većinu automobila koji se danas voze rade pet godina ranije.

,,Moj prvi projekat bila je Škoda Octavia koja je izašla prošle godine, a ja sam na njoj radila već pet godina. To je jednostavno izvanredno”, navela je.

O trenutnom poslu za Audi kaže da je na poziciji IT sustava inženjera za kontrolu kvalitete.

,,Moj tim je zadužen za my Audi portal i my Audi app. Kada netko tko vozi Audi želi da se loguje na protal i da vidi stanje svog automobila moj tim je zadužen da sve to funkcionira kako treba”, ispričala je za Federalnu televiziju.

Na pitanje kako je biti žena iza haube, Selma odgovara:

,,Zadnjih godina se mijenja stereotip da je ovo muška industrija. Kada sam ja došla u Škodu bila sam jedna od par žena u tehničkom razvoju. Kada sam odlazila iz Škode taj broj je porastao. Mislim da se sve više mladih djevojaka odlučuje da studira neko tehničko usmjerenje i mislim da mi polako i preuzimamo i ulazimo više u poslove za koje su u prošlosti bili zaduženi muškarci”, naglasila je.

Smatra da će i žene u BiH uskoro moći doći do takvih prilika.

,,Mislim da se u BiH situacija popravlja. Znam kako je bilo kad sam ja studirala u Bosni, znam kako je sada”, dodala je.

Kaže da bi, kada bi mogla birati jednu stvar, uvela bi BiH u EU.

,,Moj primarni cilj nije samo da podijelim znanje, već i da podijelim svoje iskustvo, da približim mladim ljudima u BiH da to što sam ja postigla mogu postići i oni uz vrlo malo truda i rada. Moja poruka mladim ljudima je da ulažu u svoje znanje jer je znanje nešto što im nitko ne može oduzeti”, smatra Selma.

Za kraj, kaže da je najbolji autobomil onaj koji služi svrsi za koju je kupljen.

Izvor: FTV

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.