spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
2 ° C
2 °
2 °
94 %
1.4kmh
100 %
Uto
2 °
Sri
4 °
Čet
5 °
Pet
7 °
Sub
8 °

Uprava za inspekcije poslove traži utvrđivanje maksimalne visine marže za pelet i drvne sortimente

- Oglasi -
- Oglasi -

Jučer je u prostorijama Federalne uprave za inspekcijske poslove, na inicijativu glavnog federalnog tržišnog inspektora Elmira Ramića, održan sastanak s glavnim tržišnim inspektorima uprava za inspekcijske poslove i resornih ministarstava iz Hercegovačko-neretvanske i Srednjobosanske i županije.

Razgovarano je o unapređenju suradnje tržišnih inspekcija u Federaciji BiH u vezi sa angažmanom i problematikom rada, raspoloživim kapacitetima i odgovorima na krizu, s fokusom na zaštitu potrošača u FBiH kroz provođenje inspekcijskih nadzora u oblasti kontrole cijena i implementaciju odluka Vlade FBiH po pitanju osnovnih životnih namirnica, nafte i naftnih derivata.

- Oglasi -

Glavni federalni tržišni inspektor Elmir Ramić prisutne je upoznao s aktivnostima Federalne uprave za inspekcijske poslove povodom analize stanja tržišta i utvrđene kalkulacije cijena ogrjevnog materijala koju je, po zaduženju Vlade FBiH, izvršio Federalni tržišni inspektorat.

- Oglasi -

– Analizom efekata provođenja mjera kontrole cijena i marži u FBiH utvrđeno je da su inspekcijske aktivnosti značajno doprinijele stabilizaciji cijena u FBiH koje su niže nego u zemljama okruženja. Naime, inspekcijski organi u FBiH su, u skladu s raspoloživim kapacitetima i sredstvima inspekcijskog djelovanja, ulagali i ulažu maksimalne napore da odgovore i suzbiju zloupotrebe poremećaja tržišta uzrokovane krizom od strane subjekata u svrhu stjecanja ekstraprofita. Nažalost, inspekcijski nadzori ne mogu biti i sredstvo suzbijanja ili sprečavanja opće inflacije i poremećaja kada je riječ o enormnom rasta cijena na globalnom tržištu – kazao je Ramić. 

Prisutni su se složili da neadekvatan i neusklađen zakonodavni okvir kojim je reguliran rad tržišnih inspektorata u značajnoj mjeri onemogućava maksimiziranje efekata inspekcijskog nadzora i postizanja svrhe kažnjavanja, naročito u kontekstu niskih zakonom propisanih kazni i neprecizno definiranih nadležnosti tržišnih inspektora.

Shodno tome, zaključeno je da je nužna izmjena niza zakona –  o kontroli cijena, o zaštiti potrošača, o unutrašnjoj trgovini FBiH, o ugostiteljskoj djelatnosti, o fiskalnim sistemima i niza drugih iz nadležnosti tržišnih inspekcija. Sa sastanka je također upućen apel nadležnim izvršnim organima u FBiH za utvrđivanje maksimalne visine marže za pelet i drvne sortimente, kako bi se spriječile manipulacije na tržištu energenata na štetu potrošača.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.