spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Uvezena se piletina odmrzava i prodaje kao svježi proizvod

- Oglasi -

U Bosni i Hercegovini građani su proteklih nekoliko mjeseci suočeni s vrtoglavim cijenama osnovnih životnih namirnica, dok su meso i mesni proizvodi za mnoge postali luksuz, piše Večernji list BiH.

- Oglasi -

Visoke cijene

Dok se u susjednim Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori najviše jede svinjetina, u Albaniji govedina, u BiH i Sjevernoj Makedoniji najviše se jedu piletina i puretina. Razlog je, među ostalim, i cijena. Piletina je, naime, najjeftinije meso, premda je i njegova cijena u posljednjoj godini dana vrtoglavo porasla. Ekonomski stručnjaci naglašavaju da se cijene nikada neće vratiti na prijašnje, tako da je teško za očekivati kako će pileći file stajati 8-9 KM po kilogramu kao prije godinu dana. Cijene piletine i proizvoda od piletine u idućem se razdoblju ne bi trebale mijenjati, što znači da neće doći ni do njihova smanjenja. Podsjetimo, val poskupljenja koji je zahvatio BiH doveo je i do većih cijena pilećeg mesa, pa je tako prošle godine kilogram filea stajao čak 14 KM. Ta se cijena malo snizila i trenutačno se kreće od 11 do 13 KM po kilogramu. Baš poput poljoprivrednika te mljekara, i uzgajivači peradi bore se za opstanak te se nadaju pomoći države kako bi proizvodnja opstala. Na sastanku peradara, koji je prošli tjedan održan u Doboju, naglašena je važnost domaće proizvodnje iz kuta jačanja bosanskohercegovačke ekonomije. – Problematika prekomjernog uvoza pilećeg mesa i dalje je prisutna, što dodatno opterećuje sektor. Podatak o uvozu 11,500.000 kg piletine u BiH u 2022. godini govori dovoljno. Problem posebno nastaje kada se pileće meso uvezeno kao “meso za preradu” zloupotrebljava te kada se to meso odmrzava i prodaje kao svježe pileće meso. Time se znatno narušava ravnoteža na tržištu putem nelojalne konkurencije. Ponovno apeliramo na inspekcijska tijela da pojačaju kontrole i adekvatno sankcioniraju prekršitelje – naglasio je Edin Jabandžić iz kompanije Madi, dodajući da to dovodi do smanjenja domaće proizvodnje te gašenja pojedinih farmi.

- Oglasi -

Nebriga države

Iz Udruge peradara su krajem prošle godine izrazili nadu da će nadležni riješiti i problem prekomjernog uvoza pilećeg mesa koji je prošle godine bio za 1000 tona veći nego ranijih godina, a posebno problem uvoza zamrznutih filea iz Turske koji se, umjesto korištenja za preradu, prodaju kao svježi proizvod kupcima. Nebriga države za domaće proizvođače dovodi do toga da se farme zatvaraju i cijene idu u nebo, a na kraju najviše ispaštaju građani. U idućem razdoblju bit će provedena analiza iz koje će biti poznato koliko je farmi pilića ugašeno u 2022. godini. Prema nekim procjenama, u BiH je do sada ugašeno oko 30% farmi.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.