spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
14.4 ° C
14.4 °
14.4 °
89 %
2.1kmh
100 %
Pet
14 °
Sub
21 °
Ned
20 °
Pon
19 °
Uto
17 °

Više od 55 posto kontroliranih u trgovinama i na pumpama naplaćivalo veće marže

- Oglasi -
- Oglasi -

Inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove je od početka 2022. godine po pitanju kontrole implementacije Odluka Vlade FBiH izvršili su 154 inspekcijska nadzora, pa je utvrđeno 85 nepravilnosti, 55,19 posto subjekata nadzora u prekršaju, a što podrazumijeva izdavanje 166 prekršajnih naloga sa financijskim teretom od 193.100 maraka.

– Kod jednog prometnika naftnih derivata van prometa je stavljeno i oduzeto 13.000 litara dizela zbog utvrđenih nepravilnosti. Također, izvršeno je 80 kontrolnih nadzora u svrhu praćenja i održavanja stanja u skladu sa mjerama propisanim odlukama Vlade Federacije BiH – ističu Federalne uprave za inspekcijske poslove

- Oglasi -

Navedeni podaci ne uključuju rezultate nadzora županijskih inspekcijskih organa koji su značajno povećali intenzitet rada po ovom pitanju i koordinirano djeluju shodno odlukama i zaduženjima Vlade Federacije BiH i županijskih vlada. U izvještaju Federalne inspekcije koji smo dobili navodi se:

- Oglasi -

Koliko su pomogle kazne

Na području djelovanja i rada županijskih inspekcija, prema još nepotpunim informacijama, konstatirano je da se subjekti nadzora tokom siječnja i veljače 2022. godine djelomično pridržavaju i obavljaju djelatnost u skladu s Odlukom o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode. Zatim, Odlukom o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, a dominantno su vršeni nadzori formiranja veleprodajnih i maloprodajnih cijena kod značajnijih poslovnih subjekata, veletrgovaca, kao i kod svih većih trgovaca na malo.

U izvještajnom periodu siječanj-veljača 2022. godine je, prema primljenim podacima od županijskih inspekcijskih organa izvršeno je 319 inspekcijskih nadzora, te je prema nepotpunim podacima predviđeno izdavanje 92 prekršajna naloga s financijskim teretom od 56.350 KM, te su donesene 33 upravne mjere u vidu rješenja o otklanjanju nedostataka.

Shodno navedenom, prema sublimiranim rezultatima federalne i županijskih inspekcija, na području FBiH od početka 2022. godine do početka sredine ožujka 2022. godine izvršeno je 437 inspekcijskih nadzora, pokrenuto 258 prekršajnih postupaka što podrazumijeva izdavanje istog broja prekršajnih naloga s ukupnim financijskim teretom od 249.450 KM.

Napominju da će se podaci za ožujka od strane županijskih inspekcija zbog intenzivnog rada prikupiti tek na kraju ovog mjeseca.

Shodno nepotpunim podacima županijskih inspekcija za siječanj i veljaču 2022. godine, udio odstupanja od maksimalne visine marži utvrđen je kod 39 posto kontrolisanih subjekata.

U predmetima kontrole elemenata maloprodajne kalkulacije cijena potrebno je napraviti razliku između povećanja ulaznih-nabavnih cijena, koje su se shodno rastu povećale na svjetskom tržištu, dok sada bilježimo i odstupanja marži iz okvira propisanih odluka Vlade FBiH, kako u dijelu osnovnih životnih namirnica, tako i u dijelu nafte i naftnih derivata.

Kontrole se provode u skladu sa Zakonom o kontroli cijena, a kazne su propisane člankom 14. zakona u rasponu od 1.000 do 10.000 KM za pravna osoba, od 250 do 2.500 KM za odgovorna osoba u pravnoj osobi , te od 500 do 1.500 KM za fizička osoba.

Inspekcijski nadzori se nastavljaju, a Federalna uprava za inspekcijske poslove će iskoristiti sve zakonske mehanizme, uključujući i zabranu rada, da spriječi i sankcionira nezakonito povećanje cijena na štetu potrošača i građana FBiH, navodi se u informaciji Federalne inspekcije.

Intezivne kontrole od 2021. godine

Federalna uprava za inspekcijske poslove i županijski inspekcijski organi od aprila 2021. godine u kontinuitetu vrše inspekcijske nadzore nad formiranjem cijena i marži na području Federacije BIH, što je nastavljeno i u 2022. godini.

Usporedno promatrano u odnosu na 2021. godinu i zatečeno stanje na terenu u smislu nepravilnosti, ranije se mogla konstatirati dostatna disciplina na strani subjekata nadzora (prosječan udio zabilježenih nepravilnosti na području FBiH tokom 2021. godine je bio oko 26 posto, dakle u manje od trećine kontroliranih subjekata), s tim da je od sredine veljače 2022. godine po rezultatima nadzora evidentno da subjekti nadzora pretendiraju nepridržavanju propisane visine marži što je rezultiralo učestalijim sankcioniranjem u smislu izdavanja prekršajnih naloga.

Federalna uprava za inspekcijske poslove je 28.2.2022. godine naročito intenzivirala inspekcijske nadzore nad provođenjem odluka Vlade Federacije BiH o formiranju cijena i marži po pitanju osnovnih životnih namirnica i naftnih derivata.

Od početka ožujka ukupan raspoloživi broj federalnih tržišno, turističko-ugostiteljskih inspektora(12) usmjeren je na kontrolu benzinskih pumpi po zahtjevima i informacijama Federalnog ministarstva trgovine o povećanju cijena goriva, s obzirom da poskupljenje goriva uvjetuje sva dalja poskupljenja, a uz razmjeran broj kontrola po pitanju osnovnih životnih namirnica.

Uzimajući u obzir ograničen broj federalnih inspektora koji radi prekovremeno, Federalna uprava za inspekcijske poslove obratila se i županijskim inspekcijskim organima za podršku po zaduženjima iz Zaključka Vlade Federacije BiH i implementaciji važećih odluka Vlade.

Rad inspekcijskih organa u FBiH usmjeren je na zaštitu potrošačkih prava građana i stabilizaciju tržišta te stoga stalno pozivamo građane da nam prijavljuju nepravilnosti i apeliramo na subjekte da prilikom formiranja cijena vode računa o životnom standardu građana i da se uzdrže od zloupotreba u uvjetima krize, poručuju iz Federalne uprava za inspekcijske poslove .

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE