spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
4.2 ° C
4.2 °
4.2 °
98 %
1.6kmh
100 %
Čet
4 °
Pet
8 °
Sub
10 °
Ned
8 °
Pon
13 °

Vlast ništa ne poduzima: Farme se zatvaraju, cijena mlijeka prelazi 2 marke

- Oglasi -
- Oglasi -

Farmeri su dovedeni do zida. Suša i izostanak sluha od vlasti za nebrojene apele za pomoć doveli su do gašenja farmi. Posljedice će osjetiti i građani jer će cijena mlijeka na policama prijeći 2 marke po litru.

U razgovoru za „Avaz“ predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH Admir Kahriman potvrdio je da je najavljeno poskupljenje mlijeka.- Na policama će cijena prijeći 2 KM. Nestašica stočne hrane, silaže i lošeg uroda sijena doveli su do toga da farmeri već razmišljaju o smanjenju broja grla jer nemamo dovoljno hrane da možemo prehraniti trenutna grla. Osim toga, doći će i do smanjenja mlijeka. To su prerađivači, odnosno otkupljivači mlijeka tek sad prepoznali pa su podigli cijenu za 0,5 feninga, ali to ne može zadovoljiti trenutne troškove proizvodnje mlijeka – kaže Kahriman. Iako postoje najave da će se cijena sirovog mlijeka još dizati, farmeri se na to ne smiju osloniti. – Farmeri će zadržati onoliko grla za koliko imaju pripremljene hrane. Već imamo jedan dio farmi koje su zatvorene u proteklom periodu, ljudi su jednostavno odustali. Pretežno su to male i srednje farme. Kad su u pitanju veće farme, tu se ide na reduciranje broja grla – naglašava Kahriman.

- Oglasi -

Spominje nam da su Vladi FBiH uputili zahtjev za pomoć, ali da još nisu dobili odgovor. Jedino što je sad izvjesno jeste mala pomoć za jesenju sjetvu. – Međutim, farmeri koji se odluče nastaviti proizvodnju taj kabasti dio hrane morat će nadomjestiti koncentratom, a on trenutno košta od marku pa naviše, zavisno od proizvođača. Nama su prijeko potrebna sredstva od vlasti kao interventna mjera. Da li će ko imati sluha ili neće, ne znamo – ističe Kahriman.

- Oglasi -

Zbog rasta cijena na burzama, ali i poremećaja na svjetskom tržištu, kako doznaje „Avaz“, poskupljenje kave najavljuju i prerađivači u BiH. Dok se prazne zalihe u zemljama proizvođačima poput Vijetnama, gdje bi do polovice rujna mogle biti prepolovljene, uz loše procjene prinosa iz ovogodišnje žetve, sirova kava je u odnosu na prošlu godinu skuplja za oko 35 posto, a očekuje se nastavak ovakvog trenda za dodatnih desetak posto.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.