spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
1.4 ° C
1.4 °
1.4 °
81 %
1.4kmh
98 %
Ned
1 °
Pon
5 °
Uto
4 °
Sri
6 °
Čet
5 °

Za ceste 1,4 milijarde KM, županijama i gradovima više od pola milijarde KM

- Oglasi -

Više od 1,4 milijarde KM za prometnu infrastrukturu, 2,2 milijarde KM za braniteljske kategorije u razdoblju od 2015. do 2022. godine, kao i više od 500 milijuna KM u vremenu pandemije za pomoć županijama i općinama, samo su neki od financijskih iznosa transfera koje je Vlada Federacije BiH izdvajala u proteklom razdoblju, a koji su odnedavno dostupni i kroz novu publikaciju, piše Večernji list BiH. U njoj su pobrojena izdvajanja sredstava iz federalnog proračuna iz svakog federalnog ministarstva, a u kontekstu potpore u oporavku gospodarstva i iznosi uplaćeni za svaku od deset županije, kao i svaku općinu i grad. Svako od ministarstava napravilo je i analizu odobrenih te uplaćenih sredstava kroz iznose koji su se kretali od 2015. do 2022. godine, a kada je riječ o pojedenim ministarstvima, napravljen je i popis institucija kojima su upućeni transferi, odnosno u nekim primjerima i namjene odobrenih financijskih sredstava.

U uvodnom dijelu publikacije u koju je Večernji list imao uvid konstatira se kako su u 2022. godini odobreni do sada najveći iznosi u nekoliko tematskih područja, pa se tako kao primjeri uzimaju izdvajanje od 50 milijuna KM za potporu obiteljima i natalitetu, 102 milijuna KM za dvostruko povećanje mirovina, kao i rekordnih 106 milijuna KM za potporu poljoprivredi. Kada je riječ o potpori drugim razinama vlasti, u godini koja je na izmaku uplaćeno je 239 milijuna maraka općinama i županijama, uz napomenu kako je za jedinice lokalne samouprave transfer povećan za 6 milijuna maraka. U pogledu izgradnje autocesta i cesta izdvojeno je 229 milijuna KM, dok je za poboljšanje stanja u zdravstvenim institucijama odobreno 75 milijuna KM. Gledajući zbrojne iznose, vidljivo je kako se u vrhu nalaze izdvajanja za gradnju autocesta, pa je tako u razdoblju od 2015. do 2022. uloženo više od 1,416 milijardi maraka, a u tom je razdoblju progresivno rasla vrijednost objekata u izgradnji, kao i onih koji su dovršeni. U dijelu izdvojenih sredstava Federalnog ministarstva prometa i veza nabrojen je niz važnih infrastrukturnih projekata u lokalnim zajednicama, poput novog kolnika te kanalizacije u Mostaru, sarajevske transverzale, dionice Miljkovići – Međine, izgradnje brze ceste Lašva – Nević Polje, LOT 4, izgradnje brze ceste Prača – Goražde… Prezentirana je i vrijednost svih do sada završenih dionica autoceste u Federaciji BiH, kao i popis najvećih financijskih partnera ovom projektu, među kojima se izdvajaju Europska investicijska banka te Europska banka za obnovu i razvoj. Kada je riječ o pomoći braniteljima i njihovim obiteljima, iznos ukupnih izdvajanja od 2015. do 2022. je 2,2 milijarde KM. Gledajući pak transfere koji su u području Federalnog ministarstva financija, naglasak je stavljen na pomoć uplaćivanu u vrijeme pandemije, pri čemu je zbrojni iznos od 535 milijuna KM, a od toga broja najveći dio sredstava uplaćen je proračunima županija – 400 milijuna KM, odnosno proračunima lokalnih zajednica – 60 milijuna KM.

Važan segment poboljšanja uvjeta stanovanja i boravka odnosi se na djelatnosti Federalnog ministarstva prostornog uređenja, pri čemu su značajna sredstva uplaćena za realizaciju programa utopljavanja niza objekata, sanacije klizišta, kao i zaštite spomeničke baštine. U okviru Federalnog ministarstva pravosuđa navedeni su i transferi za kapitalna ulaganja u kazneno-popravnim zavodima, dok je u kontekstu Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta napravljen presjek poticaja za gospodarstvo u svih deset županija. Izdvajala su se i sredstva za sanaciju zdravstvenih ustanova – u razdoblju od 2017. do 2021. godine 111 milijuna KM, u pandemiji 102,46 milijuna KM te u 2022. godini dodatnih 75 milijuna KM. U 2020. godini pak iz Federalnog ministarstva turizma i okoliša izdvojeno je 30 milijuna KM za oporavak ovog najteže pogođenog sektora gospodarstva u pandemiji. Vlada Federacije BiH je u sklopu same publikacije navela i kako su u promatranom razdoblju investirali u razvojne projekte županija i općina, podržali rad nevladinih organizacija, javnih i privatnih poduzeća i obrtnika, povećali izdvajanja i osigurali redovite isplate braniteljima, invalidima i pojedincima u stanju socijalne potrebe te, među ostalim, pružili i financijsku potporu nezaposlenima. •

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.