spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
5.2 ° C
5.2 °
5.2 °
89 %
2kmh
100 %
Sub
5 °
Ned
5 °
Pon
7 °
Uto
6 °
Sri
4 °

Za gradnju tunela u BiH zanimanje pokazalo 196 firmi

- Oglasi -

Riječ je o poslu od 800 milijuna KM i jednom od najvećih natječaja koje su raspisale „Autoceste“.

- Oglasi -

Pomjeren je rok za zatvaranje međunarodnog natječaja za izbor izvođača radova za izgradnju tunela Prenj, najsloženijeg građevinskog pothvata i ključne dionice za cijeli Koridor 5C, piše “Avaz”.

Mnogo pitanja

Ova državna firma raspisala je natječaj za gradnju tunela 8. srpnja, a rok za dostavljanje ponuda najprije je bio 5. rujan. Međutim, zbog složenosti projekta firme su tražile produženje roka do 19. rujna.

- Oglasi -

Prema saznanjima Avaza, čak 196 firmi pokazalo je zanimanje za ovim projektom i natječajnom dokumentacijom, a više od 50 pitanja odnosilo se na pojašnjenja.

- Oglasi -

Inače, riječ je o poslu teškom čak 800 milijuna KM i jednom od najvećih natječaja koje su raspisale „Autoceste“. Ali pitanje je tko će na kraju dobiti posao gradnje. U igri su velike svjetske korporacije.

Tunel Prenj je tehnički najzahtjevniji i, sa stajališta struke, jedan od najkompleksnijih objekata u povijesti građevinarstva Bosne i Hercegovine.

Radi se o tunelu dužine 10,4 kilometra, što je deveti najduži cestovni tunel u Europi, a prvi je u BiH koji prelazi granicu od šest kilometara.

Izgradnjom ovog tunela od Mostara do Sarajeva uveliko će se skratiti putovanje. Poređenja radi, trenutna dužina puta preko M-17 iznosi 113 kilometara, dok će nakon izgradnje autoceste iznositi 82 kilometra.

Ušteda vremena

Preciznije, vrijeme putovanja će se skratiti s dosadašnjih dva na nešto manje od sat vožnje, što u konačnici dovodi do skraćenja puta od 31 kilometar i uštede vremena za više od sat.

Pristupne ceste

Završena je i natječajna dokumentacija za izgradnju pristupnih cesta za tunel Prenj.

Ona je poslana banci na odobrenje. Radovi podrazumijevaju izgradnju ukupno 14 kilometara pristupnih cesta ispred i iza tunela Prenj (7 na jugu i 7 na sjeveru). Vrijednost radova je 20 milijuna eura.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.