spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Zemlje u regiji snižavaju cijene hrane, što mogu očekivati građani BiH

- Oglasi -

Kako bi se izborile s rastućom inflacijom države pribjegavaju različitim ekonomskim mjerama pa su tako Hrvatska i Srbija ograničile maksimalne cijene za otprilike 30 proizvoda koji na policama imaju posebnu oznaku da ih je lakše prepoznati, a Sjeverna Makedonija je najavila sličnu mjeru.

- Oglasi -

Između ostalog, ograničene su cijene ulja, mlijeka, brašna, šećera, pilećeg mesa, riže, špageta, krumpira, jaja i nekih higijenskih proizvoda. U Srbiji će ova akcija trajati do 31. prosinca 2023. godine, dok će u Hrvatskoj mjere na snazi biti narednih šest mjeseci.

S obzirom na svakodnevni rast cijena u našoj državi građani su počeli pitati da li će i vlasti u BiH uvesti mjere po uzoru na susjede.

- Oglasi -

Trenutno je na nivou FBiH na snazi odluka kojom je utvrđena maksimalna visina marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.

Iz Ministarstva trgovine FBiH su za Klix.ba kazali da je 13. rujna održan sastanak sa Udruženjem poslodavaca u Federaciji BiH.

,,Na sastanku se razgovaralo i o drugim mogućim načinima zaustavljanja rasta cijena i o potrebi pokretanja zajedničke akcije socijalno odgovornog ponašanja trgovaca gdje bi Ministarstvo zajedno sa Udruženjem poslodavaca FBiH predložilo proširen popis roba koje bi trebale biti obuhvaćene odlukom o ograničenju marži”, kazali su za Klix.ba iz resornog ministarstva.

Ističu da je trenutno teško govoriti o rješenjima iz susjednih zemalja jer još nemamo rezultate s terena o njihovoj provedbi.

,,Bilo kakvo određivanje krajnjih cijena je samo privremenog karaktera i može dovesti do poremećaja u snabdijevanju robama osobito onim iz uvoza. Kod uvođenja mjere određivanja trgovačke marže, koja je složeniji model od prethodno pomenutog, problem se javlja kod kontrole provedbe ovakve mjere na terenu”, objašnjavaju iz Ministarstva trgovine FBiH.

Dodaju da Ministarstvo nastavlja aktivnosti sa Udruženjem poslodavaca i Federalnom upravom za inspekcijske poslove na iznalaženju najadekvatnijeg rješenja iz oblasti kontrole cijena, a sve u cilju zaštite standarada građana.

,,Sljedeći sastanak sa Udruženjem poslodavaca trebao bi se održati već početkom idućeg tjedna na kome bi se usuglasili zajednički stavovi”, zaključuju.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić izjavio je da je planirano da proizvodi po sniženim cijenama građanima budu dostupni već početkom narednog mjeseca.

Šulić je na sastanku sa predstavnicima udruženja za zaštitu potrošača naveo da će građanima proizvodi biti dostupni uz značajno nižu maržu, čak i od nula posto, koje će se odreći svi sudionici u lancu snabdijevanja od proizvođača, preko distributera do krajnjih trgovaca, pripćeno je iz Ministarstva trgovine i turizma.

On je informirao predstavnike udruge o zaključcima sastanka koji je krajem proteklog tjedna održan sa predstavnicima trgovaca, distributera i domaćih proizvođača na kojem je dogovoreno da se u narednim danima definira lista proizvoda koji će građanima entiteta RS biti dostupni po značajno nižim cijenama.

O provedbi mjera u susjedstvu i BiH za Klix.ba je govorio i ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Podsjetio je kako je Crna Gora prva krenula u ovu akciju sa velikim trgovačkim lancima, koji su u želji da privuku mušterije smanjivali cijene.

,,Srbija je donijela odluku da od proizvođača traži da se vrate cijene od prosinca, pa je Hrvatska vratila cijene na nivo cijena prije uvođenja eura. To su sve aktivnosti koje su kratkog daha. Dobre su jer će biti koristi od njih, ali to dugoročno nije rješenje. Rješenje je ukidanje ili smanjenje PDV-a osnovnih životnih namirnica na neku evidencijsku kategoriju, da se zna koliko je čega, kojih ima dvadesetak”, stava je Pavlović.

Govoreći o mjerama koje su na snazi u BiH, a odnose se na određivanje maksimalnih marži kaže da bi kontrola trebala biti povećana, a oni koji ne poštuju mjere etiketirani.

,,Marže su ograničene, a ako inspekcija uđe u analizu onda vidi da se neki ne drže baš tih ograničenja. Tako je bilo prošle godine kada su provjeravali marže na prodaju goriva – tri i pol milijuna su bile kazne u RS-u, a millijun i pol u FBiH. Ja osobno mislim da ograničavanje marži mora da bude strogo kontrolirano i da se onome tko prekrši ograničenje zarad vlastite zarade radnja zatvori na sedam dana. Ako opet prekrši maksimalnu maržu onda se opet zatvori na dva tjedna, pa na mjesec dana. Građani moraju znati tko im zavlači ruku u džep”, zakjučuje Pavlović.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.