spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Značajan pad bh. izvoza u travnju

- Oglasi -

Izvoz iz Bosne i Hercegovine u travnju iznosio je milijardu i 399 milijuna KM, što je za čak 13,1 posto manje u odnosu na isti mjesec prošle godine, izvještava BiznisInfo.ba.

Ovo je drugi uzastopni mjesec pada bh. izvoza, jer je u ožujku smanjen za 4,8 posto u odnosu na isti mjesec 2022.

- Oglasi -

Uvoz u travnju je također smanjen za oko pet posto.

Ukupno, u razdoblju od siječnja do kraja travnja 2023. godine izvoz iz BiH je iznosio 5 milijardi i 799 milijuna KM, što je za 1,8 posto manje nego u istom razdoblju 2022. godine. Uvoz je iznosio 8 milijardi i 795 milijuna KM, što je rast za 1,4 posto.

- Oglasi -

Pokrivenost uvoza izvozom za četiri mjeseca je iznosila 65,9 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit bio 2 milijarde i 996 milijuna KM.

Ovi podaci definitivno govore da je veliki rast robne razmjene BiH sa inozemstvom, koji je između ostalog bio potaknut inflacijom, a kojem smo svjedočili posljednjih godina – gotov.

Naravno, bilo je za očekivati da će se taj rast kad-tad okončati i da će doći do stabilizacije prilika. U narednim mjesecima vjerojatno se mogu očekivati dalji podaci o padu izvoza, ali i uvoza.

Jednostavno, vrijednosti iz 2022. bile su prenapuhane inflacijom odnosno enormnim rastom cijena brojnih proizvoda, poput energenata, pa će brojke u 2023. neizostavno biti niže.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.