viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 03.09.22 @ 10:25

Da je travnička publika itekako željna kulturno-umjetničkih događanja pokazuje i puno gledalište inBoxa na kojem je sinoć zaigrala bosanskohercegovačka glumica Jasmina Dedić Ibrić s monodramom “Ich liebe Deutchland”.
Kako i sam naziv predstave aludira, riječ je o komadu koji tematizira pitanje koje je publici jako blisko: potraga za boljim, sretnijim, dostojanstvenijim i pravednijim životom koji je mnogima moguć tek izvan balkanskih granica.
Ovo je puno više od monodrame. Naime, u “Ich liebe Deutchland” se pojavljuje deset likova koji su imali velik utjecaj na prijelomne trenutke u kojima se nalazi glavna junakinja. Predstava je ovo koja publiku tjera i na smijeh i na suze. I zaista, publika je ovdje odradila jako važnu ulogu jer je svojom energijom i posvećenošću nosila i mene i cijelu atmosferu, ističe Jasmina Dedić Ibrić.
Oduševljena publika sinoć je bila u potrazi za smijehom i zabavom, no dobila je puno više od toga, pokazavši time kako je moć kazališta izrazito jaka, a našem društvu itekako potrebna. Reakcije su varirale od sreće i smijeha, preko tuge, ljutnje, otvaranja nekih vlastitih rana, no sve te emocije mogle su se svesti pod isti nazivnik – zahvalnost.
Ako sam ikako, barem nekim malim dijelom, utjecala večeras na publiku da se zapitamo i još važnije da se pokrenemo kada je u pitanju vječito pitanje u našoj zemlji, a to je hoće li ikada biti drugačije, onda sam i više nego zahvalna i sretna, govori Dedić Ibrić.
I treća večer festivala nastavlja se večeras u istom duhu na platou ispred HKC-a Nova Bila u Travniku. Na scenu večeras dolaze dvije gošće iz Hrvatske. Najprije Tea Šimić s monodramom “Bukača”, koja je nastala po predlošku istoimene knjige bosanskohercegovačke autorice Martine Mlinarević. Nakon nje slijedi Ecija Ojdanić koja će izvesti predstavu “Vla, vla, vlajaland cabaret”. Početak programa je u 20.30.

Oglasi
LM