spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
-4.4 ° C
-4.4 °
-4.4 °
96 %
1.7kmh
94 %
Pon
-3 °
Uto
0 °
Sri
4 °
Čet
4 °
Pet
3 °

FOTO: Napretkov godišnji koncert još jednom oduševio busovačku publiku

- Oglasi -

HKD Napredak podružnica Busovača sinoć je u do posljednjeg mjesta ispunjenoj sportskoj dvorani održalo svoj 13. po redu “Napretkov godišnji koncert”.

Koncert koji je već tradicionalno najmasovniji i najočekivaniji događaj u Busovači i ovaj put je okupio veliki broj izvođača, ali i napunio sportsku dvoranu u Busovači. Još jednom je tako HKD Napredak potvrdilo svoj status najmasovnije i najznačajnije hrvatske institucije u Busovači, navodi se u priopćenju.

Na samom početku koncerta pročitano je pismo dopredsjednika HKD Napredak Miroslava Landeke u kojem se ističe važnost ovoga društva, kao i pohvaljuje rad jedne od najaktivnijih podružnica u velikoj obitelji Napretka. Naglašeno je i kako će HKD Napredak u idućoj godini slaviti 120. obljetnicu svog postojanja. Koncert je otvorio dopredsjednik HKD Napredak Josip Križanović i predsjednik podružnice u Busovači te naglasio kako je Napredak kroz povijest stvarao velike i uspješne pojedince poput nobelovaca Andrića i Preloga te kako je najbolji promotor ovoga grad. pamtimo kako je podružnica u Busovači dočekivala Svetog oca, ali i otvarala EYOF, te najavio kako će ova podružnica svoju kulturu, običaje i tradiciju u idućoj godini prezentirati u Banja Luci, Zagrebu, Sarajevu i Mostaru.

Križanović se zahvalio i svim voditeljima sekcija i članovima koji vrijedno rade kroz godinu, kao i svima onima koju su došli u dvoranu podržati izvođače pogotovo one najmlađe. Naglasio je kako su upravo ovakvi događaji zajedništvo u praksi i kako u Busovači Napredak je institucija u kojoj su svi dobro došli i u čijem radu svi rado sudjeluju.

Na koncert su pristigli i gosti iz susjednih općina Viteza, Novog Travnika, Zenice i Kiseljaka, a publika je posebno pozdravila Mladena Mišurića Ramljaka, načelnika općine Kiseljak gdje HKD Napredak podružnica Busovača gotovo svake godine gostuje na kulturnim manifestacijama ovoga grada.

Napretkov Godišnji koncert vodila je Anja Stipinović ,a busovačka publika s posebnim zadovoljstvom ispratila je nastup Ritter Ethno orkestra HKD Napredak podružnica Vitez kojim je ravnala predsjednica ove podružnice Gordana Mišković.

U samom programu gledatelji su s oduševljenjem pozdravljali svaki nastup, a sada već na daleko poznati Folklorni sastav HKD Napredak Busovača, pod vodstvom koreografa Ivana Križanovića, izveo je pet plesnih koreografija. Kroz tri koreografije su predstavili tradicijske plesove Busovače, doline rijeke Kozice te gradske plesove. Dvije koreografije su bile revijalnog karaktera. Prvo je pripremni sastav izveo koreografiju country plesa, a na samom kraju je izvedbeni sastav izveo plesnu koreografiju nadahnutu narodnim plesom. Revijalne koreografije su kod gledatelja izmamile gromoglasan pljesak i ovacije. Folklorni sastav je još jednom pokazao kako naporan i redovit rad sa svim uzrastima daje sjajne rezultate.

Muška pjevačka izvorna skupina je izvela izvorni busovački napjev “Busovačo, lijepa si k’o ruža” i time je pokazala kako i mlađi naraštaji čuvaju od zaborava vokalnu tradiciju svog kraja.

Busovačkoj i široj javnosti poznate su i Mažoretkinje „HKD Napredak“ Busovača osnovane su  2015. godine pod vodstvom sestara Ane-Marije Lucić i Dragane Bohutinski.  U klubu trenutno aktivno trenira preko četrdeset članica. U kategorijama dječji sastav „Pačići“ , kadeti, juniori te seniori. Jedan su od osnivača Nacionalnog mažoret saveza Bosne i Hercegovine uz još osam gradova BiH. Mažoretkinje sudjeluju i nastupaju na svim manifestacijama u Busovači. Osim lokalnih nastupa, nastupale su i u Hrvatskoj i Sloveniji. Ove godine na trećem Nacionalnom mažoret natjecanju osvojile su tri srebrene i tri brončane medalje i svoj prvi formacijski pehar u kategoriji formacija kadet štap.

Cilj mažoretkinja  je posvetiti pažnju radu s mladim djevojčicama naučiti ih disciplini, odgovornosti i zdravom životu te poticanje i unapređivanje mažoret plesa i ostalih plesnih oblika kod djece, mladih i odraslih osoba. Ove godine su pripremili sve formacijske koreografije. Od najmanjih Pačića do najstarijih seniora s pomponima i miksom klasičnih božićnih pjesma koje uvijek rado čujemo.

- Oglasi -
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.