viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 22.09.22 @ 21:41

Večeras, 22.9.2022. godine počeli su Dani Marka Martinovića Cara 2022. s pjesnički maratonom u čast Marka Martinovića, a povodom 120- te obljetnice utemeljenja HKD Napredak.

OGLAS

Predsjednica HKD ,,Napredak” podružnica vitez Gordana Mišković je  istaknula da su se šesti dani Marka Martinovića i datumski poklopili sa proslavom 120- te obljetnice od utemeljenja HKD Napredak te da se ovaj program najbolje uklapa u svečanost, jer je izravno vezana za 120 napretkovih pjesnika od početka do danas, a koji su uvršteni u prigodnu panoramu TREPERAVA SVJETLOST, koju je priredio Anto Zirdum, a koji će izići u nakladi naše podružnice. Predsjednica je zahvalila prisutnim pjesnicima, kao i onima, koji sudjeluju putem audio video snimki.

Oglas

Dane je otvorila pomoćnica načelnika općine Vitez, Marija Grabovac.
Anto Zirdum je predstavio panoramu i mjesto Marka Martinovića u ukupnom napretkovom književnom stvaralaštvu, a profesorica Sanja Babić se osvrnula na Martinovićev književni lik i pjesništvo.

U samom maratonu neposredno su sudjelovali  pjesnici iz viteškog okružja zastupljeni u panorami: Sanja Babić, Sanja Strukar Križanac, Mirjana Jezilžić, Božena Volić, Ivan Volić, a pridružili su im se i pjesnik iz Busovače Ajdin Alibabić i pjesnikinja iz Viteza Marijana Strukar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stihove pokojnog Marka govorila je njegova kćerka Helena, a Ivo Jandrić je interpretirao pjesmu Anke Topić, čiju pjesmu je uglazbio i čitao stihove pokojnog Ive Ćurka. Učenice Srednje škole ,,Vitez” Helena Suičić i  Marija Jurić su interpretirali poeziju Ive Totića i Anke Topić.

Audio i video zapisima obratili su se: Miroslav Pilj, Ivica Budulica Strikan, Nihad Mešić River, Maja Tomas, Anita Martinac, Marela Jerkić Jakovljević.

Oglasi
LM