viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 10.09.21 @ 19:41

Naši gledatelji su naš festival, a cilj nam je da naši gosti glumci osjete domaćinsku festivalsku atmosferu.

Travnik, grad koji je iznjedrio jednog od naših najvećih pripovjedača, od 16. do 19. rujna bit će domaćin prvog regionalnog festivala monodrame “inBox” koji organizira Kazalište mladih “Korifej” zajedno s HKC-om Nova Bila. Tako će Travnik (p)ostati središte pripovijedanja, ali onog na daskama koje život znače, a mi smo u povodu toga porazgovali s jednom od organizatorica i direktoricom festivala Anelom Križanac.

OGLAS

Otkud uopće ideja za pokretanjem jednog ovakvog projekta?

OGLAS

Da vam budem iskrena, možda su razlozi i pomalo sebični. Naime, nedostajao mi je lijep događaj kod kuće. Nekako se, zapravo, spontano razvila ideja o inBoxu. Cijeli sam svoj profesionalni život u kazalištu, naša nas domaća publika voli i uvijek me razveseli i raznježi kad vidim njihova lica poslije naših predstva. Oni zaslužuju samo najbolje od najboljeg, a imena koja smo doveli na prvi naš festival nisu ništa manje od toga.
Na festival dolaze Tarik Filipović, Ivan Ožegović, Đurđa Vukašinović. Sve su to velika imena.

OGLAS

Koliko vam je teško bilo sve to organizirati?

Moram vam priznati da sam tijekom organizacije naišla na tako ugodnu komunikaciju i takvu podršku od svih kolega koje sam pitala za mišljenje. Svima je bilo neobično i drago što se festival događa na otvorenom, i to u malom mjestu. Zapravo sam u glavi od početka znala da organizacija “inBoxa” nije nikakva ishitrena odluka. To je dozrijevalo godinama i samo sam čekala pravi trenutak, tj. prave ljude koji bi mi pomogli u realizaciji. Tu bih svakako istaknula ljude iz HKC-a Nova Bila koji su moj vjetar u leđa.

Pojavio se velik interes za festival, a tek je prvi. Naime, raspisali ste i Natječaj za originalni tekst monodrame i pristiglo vam je više od 50 prijava.

Da… Najprije smo htjeli nagraditi i odati prizanje samo jednoj autorici ili autoru, ali to jednostavno nije bilo moguće jer nagraditi jednoga, a ne odati barem priznanje drugim sjajnim, ali zaista sjajnim autorima bilo je nemoguće. Tako da smo, ove godine zbog limitiranosti proračunom, i nagradili samo jednog s 1000 KM, ali smo pripremili posebna priznanja i zahvale za drugo i treće mjesto.

Upravo je taj natječaj i neki zalog za budućnost. Najbolji tekst će, osim novčane nagrade, biti i postavljen na daske za idući festival. Dakle, već se unaprijed možemo veseliti idućoj godini…

Daj Bože! Živimo u takvom dobu da je veselje dočekati dan u kojem nam neće zabraniti da se družimo s najbližima, ali da… “inBox” je i pokrenut s ciljem da preraste u nešto veliko, u nešto što će biti tu i kad nas ne bude. Želimo da raste i u programskom i u organizacijskom smislu. Pa, već sami taj Natječaj je jedinstven u regiji i ima ogroman kapacitet za razvoj kulturnog turizma Travnika, ali i središnjeg dijela Bosne i Hercegovine.

No, ono što je još važnije, pojavio se već sada i interes među publikom.

Da, i to mi je zaista najvažnije. Jer, program je ove godine takav kakav jest, iduće će biti drugačiji, svake će se godine mijenjati. Međutim, ako mi stvorimo tu festivalsku atmosferu, onda smo uspjeli. Recimo, nedavno mi se javila jedna žena s djetetom u kolicima i rekla mi da ne može puno pomoći, ali će donijeti kolače. Eto, to je festival. Mi smo festival, i ovi ljudi oko nas su festival. I želimo da naši gosti zapravo odnesu dio nas, dio festivala sa sobom pa da nam se narednih sretni vraćaju, a ono što još posebno izdvajam jest informacija da su sve predstave na festivalu besplatne.

Oglasi
LM