spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
slabi snijeg
0.5 ° C
0.5 °
0.5 °
89 %
2.3kmh
100 %
Pet
-0 °
Sub
1 °
Ned
2 °
Pon
4 °
Uto
2 °

Jučer u Sarajevu obilježeno 180 godina Matice hrvatske, Miro Gavran danas u Vitezu

- Oglasi -

Premijerom filma “180 godina Matice hrvatske” autora Leona Rizmaula te zanimljivim kulturno-umjetničkim programom večeras je u Sarajevu proslavljeno skoro dva stoljeća postojanja te najstarije kulturne udruge Hrvata.

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran kazao je da film govori o svemu važnom što je Matica hrvatska postigla u 180 godina.

– Povijest Matice hrvatske je beskrajno bogata i opstala je kroz postojanje pet država. Matica je opstala kao neki svjetionik svega što je vezano za hrvatsku tradiciju, kulturu, znanost i gospodarstvo – kazao je Gavran za Fenu. Kako se doznaje Miro Gavran, najizvođeniji hrvatski dramski pisac, posjetit će danas ogranak Matice hrvatske u Vitezu, čime će mu odati dodatno priznanje za značajna postignuća u kratkom vremenu rada jer je ovo drugi puta ove godine da Gavran stiže u Vitez.

Matica hrvatska utemeljena je 1842. godine sa svrhom promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak. Jedan je od najvećih i najvažnijih nakladnika knjiga i časopisa u Hrvatskoj.

U BiH Matica hrvatska ima 16 ogranaka, u Hrvatskoj 102, a izvan te dvije države još devet.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.