viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 09.10.20 @ 12:11

Na današnji dan 1892. godine u Travniku rođen je dobitnik Nobelove nagrade Ivo Andrić.

Rođenje Ive Andrića upisao je u matici rođenih crkve svetoga Ivana Krstitelja u Travniku župnik Juraj Pušek pod rednim brojem 70. Tu je zapisano da je Ivan Andrić, zakoniti sin podvornika Antuna Andrića (1863. – 1896.) i majke Katarine (rođene Pejić), rođen 9. listopada u Travniku u ulici Zenjak br. 13, kršten u katoličkoj crkvi.

OGLAS

Studije je završio u Grazu. U lipnju1924. godine obranio je doktorsku tezu “O razvoju duhovnog života u Bosni pod uticajem turske vladavine”. Književnu veličinu i priznanje u svijetu Andriću je donio prozni opus: romani “Travnička kronika”, “Na Drini ćuprija” i “Gospođica”, nastali 1945. godine, kao i roman “Prokleta avlija” iz 1954. godine.

OGLAS

Za roman “Na Drini ćuprija” pisac je krajem 1961. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost. Andrić je prvi i do sada jedini pisac sa prostora bivše Jugoslavije koji je odlikovan tim najvišim književnim priznanjem.

OGLAS

Ivo Andrić je umro na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu 13. ožujka 1975. godine. Pokopan je u Aleji velikana na beogradskom Novom groblju.

Kao depandans Zavičajnog muzeja Travnik 30.8.1974. godine otvorena je rekonstruirana rodna kuća Spomen-muzej književnog nobelovca Ive Andrića sa stalnom izložbenom postavkom o njegovom životu i književnom djelu.

13. 3. 1975. godine, na dan smrti Ive Andrića, Zavičajni muzej Travnik predložio je Skupštini općiine Travnik kao osnivaču da se Spomen-muzej preimenuje u Memorijalni muzej Rodnu kuću Ive Andrića. Pod ovim nazivom djeluje i danas.

Stalna izložbena postavka predstavlja život i literaturu Ive Andrića, i sastoji se od : Rodne sobe, sobe posvećene romanu “Travnička hronika”, Fototeke sa fotografijama sa dodjele Nobelove nagrade, Knjižnice sa umjetničkom zbirkom.

Memorijalni muzej kontinuirano prikuplja građu i eksponate koji mogu biti relevantni za život i literaturu Ive Andrića. Svake godine priređuju se književni i kulturni programi kojima se javnost želi podsjetiti na najvažnije datume i događaje iz Andrićevog života i književne karijere.

Unutar Memorijalnog muzeja 2002. godine ustanovljena je Zavičajna književna zbirka kojom su obuhvaćeni književnici koji se rođenjem ili svojim stvaralaštvom dotiču područja današnje Županije Središnja Bosna.

Za grupne posjete Memorijalnom muzeju stručna objašnjenja daje kustos književnosti i muzejski pedagozi.

Oglasi
LM