viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 01.12.22 @ 18:14

Zbornik Treperava svjetlost– 120 Napretkovih pjesnika najavljen je prvog dana jeseni kada je upriličen i prigodan poetski 120 minutni maraton, a sinoć je svečano promoviran u Vitezu.

Predsjednica HKD Napredak u Vitezu Gordana Mišković je u svome obraćanju okupljenim pjesnicima i ljubiteljima poezije naglasila da je veliki Napretkov jubilej tj. 120 godina od utemeljenja HKD Napredak, potaknuo i podružnicu i Vitezu na dodatno angažiranje i veće zahvate  među kojima su najznačajniji otvaranje Napretkove etno galerije narodnih nošnji kojega su pratili prekrasna revija i umjetnička koreografija te i priređivanje knjige Treperava svjetlost- 120 Napretkovih pjesnika koju je priredio Anto Zirdum, uredio Franjo Bratić, a svoj veliki doprinos dala profesorica Sanja Babić Đulvat, kao i poseban doprinos u dizajnu koji krasi slika naše akademske kiparice Kristine Livančić.
Posebno je zahvalila odazivu velikog broja pjesnika iz Srednjobosanske ZE-Do županije, koji su zastupljeni u zbirci.

OGLAS

Franjo Bratić kao urednik naglasio je da ovaj izbor, iako je prigodan, predstavlja značajno polazište za povjesničare književnosti, a da mnoge pjesme imaju antologijski potencijal.

OGLAS

Pjesnikinja Sanja Babić Đulvat istaknula je da su se u ovom vrijednom projektu, koji je rezultirao reprezentativnom knjigom, našli nagrađivani i nenagrađivani, antologijski, ali i skromniji pjesnici, daroviti magi pjesničke riječi kojima je ipak misija zajednička – treperava svjetlost u mraku ljudske povijesti, svjetlost koja se ne da ugasiti ni ratovima, krvoprilićima niti tehnologijom.  

OGLAS

Anto Zirdum je moderirajući program u kojemu su nazočni pjesnici pored svojih čitali i pjesme preminulih pjesnika, istaknuo je da je u ovom njegovom izboru naglasak na pjesnicima, a ne na pjesmama, tim bićima koji očuđuju pojavnosti u svijetu i bez kojih, bez obzira kakvi sve čudaci mogu biti, ne bi bio ugodnije mjesto za život.

Zanimljivo je da su se u program uključili učenici Srednje škole ,,Vitez” koji su sami odabrali govoriti stihove Anđelka Vuletića i Fabijana Lovrića, a jedna ljubiteljica poezije iz publike je pročitala pjesme Vande Babić Galić i Đurđice Čilić, dok je Ivo Jandrić pročitao pjesmu svoga pokojnog prijatelja Marka Martinovića Cara.
Ivan Volić, Mirjana Jezildžić, Ivica Budulica Strikan, Franjo Bratić, Sanja Babić Đulvat, Sanja Strukar Križanac, Anto Marinčić, Branko Serdar ….. pored svojih čitali su poeziju Ive Andrića, Ive Ćurka, Ive Totića, Jozefine Krajinović Dautbegović,  Bore Jelića i još nekolicine pjesnika iz plejade onih koji su preselili u više sfere.
U glazbenom dijelu nastupio je i napretkov Ritter ethno ansambl. Sljedeća promocija ove, za mnoge posebne knjige biti će predstavljena sljedeći tjedan u četvrtak u Sarajevu s početkom od 18,00 sati.

Prije promocije zbornika održana je glavna izvještajna skupština HKD ,,Napredak” Vitez. Predsjedatelj skupštine Zoran Kupreškić vodio je nazočne kroz dnevni red, pozdravio je nazočne, izabrana su radna tijela, također i predsjednica je pozdravila nazočne, usvojeni su narativni i financijsko izvješće, bilo je i rasprave o istima, ali ono što je posebno obilježilo ovu skupštinu jeste dodjela plaketa i priznanja za one najaktivnije. Tako su plakete za dugogodišnji angažman i doprinos u radu dobili Mira Kupreškić, Marija Grabovac i Anto Zirdum, dok su za doprinos u radu priznanja dobili i Ljubav Pavlović, Zvonimir Čilić, Marko Brković, SGŠ Jakova Gotovca Novi Travnik te Vokalna skupina Viteški akordi.

Tijekom skupštine mogla se čuti samo pozitivna energija, ali i želja za ovako kvalitetnim radom u budućnosti.

Oglasi
LM