spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
blaga naoblaka
33.6 ° C
33.6 °
33.4 °
23 %
3.4kmh
16 %
Ned
35 °
Pon
31 °
Uto
36 °
Sri
38 °
Čet
37 °

Održana dodjela nagrade Anka Topić

ana_uskrs
tikop_uskrs
cavara_usrks
hdz_uskrs

U petak, 4.6.2021.godine u Žepču, u organizaciji HKD Napredak podružnica Žepče i HKD Napredak podružnica Vitez dodijeljena je književna nagrada ,, Anka Topić” za prvu knjigu poezije bosanskohercegovačkih pjesnikinja.
Nagrada se sastoji od plakete i novčanog iznosa.

Od 35 prvih knjiga poezije bh. pjesnikinja, koje su se našle u konkurenciji, žiri je odabrao deset knjiga u uži izbor, a između njih odabrane su tri knjige triju pjesnikinja kojima će u ovom ciklusu pripasti književna nagrada ,,Anka Topić”.

To su:
1.Anita Pajević, za knjigu Perlinov šum, objavljena 2016. godine u Mostaru
2.Mirzana Pašić Kodrić, za knjigu Lirska subjekta, objavljena 2014. godine u Sarajevu
3. Vladana Perlić, za knjigu Kucanje na vrata kule, objavljena 2020. godine u Beogradu

Nagrade je uručio dopredsjednik HKD Napredak, Miroslav Landeka. U glazbenom dijelu programa, viteški kantautor Ivo Jandrić koji je uglazbio pjesmu Prognanik Anke Topić, zajedno sa članovima Ritter ethno ansambla ( Ljiljana Marić, Maja Mišković i Marko Plavčić) izveli su ovu pjesmu za nazočnu publiku.

Anka Topić prva je žena koja je objavila zbirku poezije u Bosni i Hercegovini, a književnu nagradu s njezinim imenom utemeljile su Napretkove podružnice iz Viteza i Žepča 1998. godine.

Topić je rođena i živjela u Žepču, a pokopana je u Vitezu 1955. godine. Bila je članica HKD Napredak, a napisala je i pjesmu u povodu izgradnje Napretkove zgrade u Sarajevu.

U njezinom rodnom gradu Žepču Napredak se trudi očuvati spomen na Anku Topić, a odlukom Općine Žepče jedna od ulica nosi i njezino ime kao trajni spomen i zahvalnost Žepča za sve dobro što je ta pjesnikinja svojim radom donijela društvu.

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.