viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 22.11.22 @ 22:38

U subotu 19. studenoga u Doboju je u prostorijama Hrvatskog doma „Petar Ajvazović“ održana XXII. sjednica Središnje uprave HKD “Napredak“.Predsjedao je dr. sc. Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak, a domaćin sjednice Središnje uprave bila je dobojska podružnica na čelu s predsjednikom Goranom Rubilom

U uvodnom dijelu sjednice Rubil je pozdravio nazočne te im poželio sretan i uspješan rad. Također, upoznao je detaljno Središnju upravu s aktivnostima i projektima koje je tijekom proteklog razdoblja uradila podružnica te im zahvalio na konkretnoj pomoći u radu HKD Napredak podružnica Doboj.Nakon usvajanja predloženog dnevnog reda XXII. sjednice uslijedila je rasprava i usvajanje zapisnika sa XXI. sjednice Središnje uprave. Članicama i članovima Središnju uprave prezentirana je i Informacija o realizaciji zaključaka i odluka donesenih na prošloj sjednici. Jedna od glavnih tema sjednice, o kojoj je nazočne izvijestio predsjednik dr. Čiča, bila je 69. svečana glavna izvještajna Skupština HKD Napredak koja bi se odlukom Središnje uprave, trebala održati u Zagrebu u subotu, 26. studenoga. Središnja uprava usvojila je prijedlog dnevnog reda kao i program predstojeće Skupštine. Središnja tema ovogodišnje Skupštine je 120. godina od osnutka Društva, a o aktivnostima Povjerenstva za gospodarstvo s prijedlogom odluka i zaključaka u proteklom razdoblju nazočne je upoznao dopredsjednik HKD Napredak i predsjednik Povjerenstva Josip Križanović.

OGLAS

Dopredsjednik HKD Napredak Miroslav Landeka, predsjednik Povjerenstva za kulturu, izdavaštvo i medije prezentirao je izvješće tog Povjerenstva istaknuvši kako su u prigodi proslave obilježavanja 120 godina Napretka kao temeljne kulturne ustanove bh. Hrvata, urađeni kratki film koji kroz sliku i riječ govori o bogatoj povijesti Društva, kao i novi aranžman i snimanje službene himne Društva. Također, Landeka je nazočne informirao i o Napretkovom zidnom kalendaru za 2023 koji je već izišao iz tiska, kojemu je tema Austro-Ugarske utvrde u BiH, te o Napretkovom godišnjaku koji tek treba biti otiskan.Na sjednici je usvojen Pravilnik o radu i ustroju Instituta za tradiciju i kulturu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Osnivanje ovakve institucije od velikog je značaja za HKD Napredak jer bi se na jednom mjestu prikupljala i čuvala blaga tradicijske i sveopće kulture Hrvata BiH, a s druge strane bi se promicao hrvatski jezik i književnost s posebnim naglaskom na prožimanja s drugim i drugačijim kao osnova za bolje razumijevanje i suradnju s institucijama u BiH i izvan. Institut će imati četiri odjela, i to Odjel za folkloristiku i tradicijsku kulturu, Odjel za hrvatski jezik i književnost te multikulturalne veze, Odjel za povijest Hrvata BiH i Odjel za film i medije, izvijestili su na hkdnapredak.com.

OGLAS
Oglasi
LM