viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 14.04.23 @ 08:28

U organizaciji Matice hrvatske Vitez i Hrvatskog kulturnog društva ,,Napredak” podružnica Vitez, a u okviru obilježavanja Dana općine Vitez, kako je to naglasila predsjednica napretkove podružnice u Vitezu Gordana Mišković, predstavljena je druga knjiga priča Dragice Križanac ‘Showman’.  

Knjigu su predstavili književnici Željko Kocaj i Anto Marinčić, a program je moderirao Anto Zirdum, koji je situirao Dragicu Križanac na književnoj mapi.
Zirdum je istaknuo da se radi o tzv. piscima iz dijaspore, kategorije pisaca koji više nisu sporadične pojave nego jedna velika skupina autora koji u pravilu pišu na dva jezika i koji imaju dva srca i jedan san u kojemu uvijek sanjaju kako će se vratiti.

OGLAS

Zirdum je istaknuo kako prati njezin književni hod zadnjih pet godina jer se redovito javljala s pričom na natječaj Marko Martinović Car i u zadnje četiri godine svaki put je bila među prvih 10 priča izlučenih u prvom krugu. Jedne godine je dobila i pohvalu za priču, a što znači da je bila četvrta ili peta po rangu.
Tada  je započeo primjećivat kako njezine priče objavljuju u  književnim časopisima i portalima u Hrvatskoj, Srbiji, Nizozemskoj, Njemačkoj i Bosni i Hercegovini, kao što su primjerice: -Večernji list (natječaj Ranko Marinković 2019) – Kvaka (hrvatski književni časopis i portal) – Metafora časopis (HR) -Dunjalučar, književni časopis Sarajevo -Hrvatskiglas-berlin.com – Oslobođenje – Moja BiH, Sarajevo, a  zastupljena je u pet (međunarodnih) zbirki poezije i proze kao što su: – ‘Sanje i meteori’ 2019. Zagreb – ‘Daljine’ međunarodna zbirka kratkih priča, 2019 – Zbornik čuvara prirode, tiskan u Beogradu. – Balkanska pjesnička unija BPU 2020, Sarajevo.  
Objavila je zbirku  kratkih priča:  ‘Katarza’ 2021, u izdanju Matice hrvatske ogranak Čitluk, a ‘Showman’  je njezina druga knjiga priča.
Željko Kocaj je istaknuo kako Dragicu zna još dok su radili u Principu i naglasio da se već prvom knjigom autorica predstavila kao spisateljica koju zanimaju ljudske sudbine, motivi naizgled neuobičajenih postupaka, sudbine i položaj žene kako na Balkanu, tako i u bogatijem zapadnjačkom svijetu. Kocaj je naglasio da je Dragica autorica koja piše o doživljenom i o onom o čemu je negdje nešto od nekoga slušala. Često je motiv njezine priče i neki događaj za koji je slučajno čula ili pročitala u tisku. I zaista, sve je priča, samo je treba prepoznati i znati ispričati. Kako bi to rekao pokojni pjesnik i književni kritičar Željko Grahovac: “Autorica je vrlo vješta u odabiru najpoticajnijih motiva za svoje priče.“

OGLAS

Anto Marinčić je prošao kroz neke karakteristične, a o priči Showman, prema kojoj je knjiga i dobila naslov rekao je da se radi o tipičnom proizvodu globalnog hedonističkog svijeta, a kako bi “zagolicao” vašu maštu i želju da je pročitate otkriveno je da je glavni lik priče otac  trideset šestero djece. Kako mu je to uspjelo, sve vam je lijepo, i nadasve zanimljivo, opisala gospođa Križanac. A za priču Izolacija, da je to priča o jednom ludilu i prijevari stoljeća, koja je do rata u Ukrajini zahvatila jedan dio „naprednog“ svijeta. I ono što nitko nije mogao vjerovati za samo jedan dan rata u Ukrajini ubijen je „najstrašniji“ virus na svijetu. Nažalost, još uvijek ima onih koji u tu prijevaru stoljeća vjeruju. Vrijednost ove priče je neprocjenjiva, naravno za one koji koriste svoj zdrav razum, za one koji prihvaćaju tuđu pamet priča i nije važna.

OGLAS

U glazbenom dijelu programa nastupile su napretkove stipendistice studentice prve godine glazbene akademije u Mostaru Petra  Krišto (klavir) iz Livna i Maja Mišković (violina)  iz Viteza.
Na kraju se obratila i Dragica Križanac i zahvalila organizatorima te objasnila kako je nastala naslovna priča Showman odnosno da se tu radi o kritici zapadne civilizacije te pročitala prološku priču o snu svakog emigranta koja završava riječima: „Mi u dijaspori  živimo dva života,  sjedimo na dvije stolice, imamo dva srca.“

Oglasi
LM