viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 25.04.22 @ 21:47

HKD Napredak Novi Travnik poziva na predstavljanje knjige “Smrt u dalmatinskom zaleđu” autora Marija Katića u petak, 29. 4, 2022. s početkom u 19 sati u Zelenoj sali Osnovne škole Novi Travnik.


Mirila su praksa obilježavanja mjesta odmaranja s pokojnikom na mjestu određenu od zajednice i za to prije korištenu, na putu od pokojnikove kuće do groblja. Autor Mario Katić nakon višegodišnjega terenskog i arhivskog istraživanja na prostoru zaobalnoga dijela primorske Hrvatske te uz osnovnu metodologiju rada – multilokalnu etnografiju – proširuje dosadašnja istraživanja koja su se fokusirala samo na religijsko-simboličkom značenju mirila tražeći davno izgubljeno značenje ove prakse.
Mirila su i dio puno širih praksi obilježavanja mjesta odmaranja s pokojnikom, ona su i nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske, turistička atrakcija, izvedbena umjetnost i mjesto sjećanja. Promjenom životne svakodnevice, pojavom turizma, djelovanjem nekoliko pojedinaca mirila su od gotovo nestale religijsko-simboličke prakse postala nematerijalna kulturna baština i turistička atrakcija južnoga Velebita.

Oglas

Mario Katić zaposlen je na Odjelu za etnologiju i kulturnu antropologiju Sveučilišta u Zadru. Istraživački je fokusiran na antropologiju smrti, antropologiju hodočašća, urbanu antropologiju, folkloristiku i metodologiju. Terenska istraživanja provodi na području Dalmacije, Bosne i Hercegovine te Irske.

Oglasi
LM