viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 02.04.22 @ 20:41

Povodom Međunarodnog dana dječje knjige HKD ,,Napredak” podružnica HKD ,,Napredak” u Vitezu je 2.4.2022. godine upriličila program za djecu i roditelje, učenike i nastavnike u kojemu su djeca sudjelovala s likovnim radovima i u glazbenom programu, a za njih je priređena i prigodna stopjesmica dječje poezije bosanskohecegovačkih pjesnika koja je večeras promovirana te izložba knjiga dječje poezije.

Predsjednica HKD ,,Napredak” podružnica Vitez Gordana Mišković naznačila je kako HKD ,,Napredak” ove godine slavi 120 godina od utemeljenja te da u okviru podružnice djeluje nekoliko sekcija koje rade s djecom od najmanjeg uzrasta. Također je napomenula da je knjiga PUPOLJCI SANJARE VEZENI MOST izišla povodom i 110. obljetnice prvog zbornika dječje poezije PUPOLJCI kojega je 1912. priredio Josip Milaković sabravši najbolje radove iz 25 almanaha Učiteljske škole u Sarajevu i da se u Vitezu zapravo obilježavaju dva velika jubileja vezana za prosvjetu jer je HKD ,,Napredak” utemeljen kao društvo za potporu i stipendiranje, a tadašnji almanah dječje poezije bio je prvi zbornik ove vrste u Bosni i Hercegovini kao izraz nužnosti da se tadašnjim prosvjetnim djelatnicima pomogne u realizaciji programa tadašnjih generacija učenika.

OGLAS

Na početku programa predstavio se mali harmonikaški orkestar HKD ,,Napredak” Vitez, a poslije toga je Anto Zirdum kao predstavio likovno stvaralaštvo djece osnovnih škola istaknuvši da djeca bolje mirišu cvijeće jer se lakše sagnu, i na njihovim slikama više je naslikan miris cvijeća nego njegovi oblici i boje. Priređivač izložbe nije krio iznenađenje brojem radova u kojima su djeca oslobodila svoju imaginaciju i kreativnost iskačući iz standardnog viđenja obrade tema iz nastave likovne kulture, a posebno je pohvalio trud učiteljice Renate koja je djecu animirala da oslikaju pjesmu kod djeda i bake na selu i najavio da će ova ilustracija uči u elektronsku verziju ove knjige kao ilustracija.

OGLAS

PRIGODNU STOPJESMICU BOSANSKOHERCEGOVAČKIH PJESNIKA koju je pod naslovom PUPOLJCI SANJARE VEZENI MOST priredio Anto Zirdum, predstavili su Sanja Babić Đulvat, Ermin Čelenka Skomoranin, a svoje stihove govorili su autori zastupljeni u stopjesmici: Kemal Handan, Ana Christen- Jezerčić, Anto Stanić i jednu od pjesama je pročitala, Bruni Zirdum.

OGLAS

Cjelokupan program je moderirala Marina Alilović. U glazbenom programu nastupio je i dječji zbor kojega vodi profesorica Olga Krezić te učenici osnovne glazbene škole Jakova Gotovca područni odjel u Vitezu u klasama profesorica Ljiljane Marić i Ivane Kuzmanović.

Na kraju se obratio i priređivač stopjesmice Anto Zirdum koji je za ovu prigodu umjesto govora napisao pjesmu KAKO SE SVE VOLI DOMOVINA, želeći kazati da su svi ljudi različiti i, bez obzira koliko se s nekima ne slagao, tolerira njihovo pravo na drugačije mišljenje i stavove, naročito ako se radi o pjesnicima. Pjesmu završava stihovima:
Jer ja volim sve ljude u svojoj domovini
I nitko mi ne može svojom nakaradom
Pokvariti ovu ljubav.
Uostalom, i ja sam drugačiji od njih
I zašto bi oni mene poštovali i uvažavali
Ako ja ne volim njih.

Oglasi
LM