viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 15.11.22 @ 12:45

Busovača kao i šira okolica često nema razumijevanje za odavanje počasti i priznanja za svoje velikane koji su dali značajan doprinos razvoju kulture i društva općenito. Jedna takva značajna osoba je i nadbiskup Marko Alaupović, jedan od rijetkih nadbiskupa u povijesti Bosne i Hercegovine.  Monsinjor Alaupović je bio nadbiskup u jako teškom vremenu kada su katolici se nalazili na margini društva unutar bivše države te svojom aktivnošću sačuvao kulturni identitet Hrvata katolika na području Središnje Bosne.  

“Pozivamo vas da svojom prisutnosti uveličate predavanje na temu nadbiskupa Alaupovića kako bi osvijestili katolike, ali i druge stanovnike Busovače, o značaju i važnosti lika i djela nadbiskupa. Župa Busovača i Udruga CESI su zajedničkim snagama pripremili predavanje i kratki religijski glazbeno likovni program kako bi stvorili podlogu za daljnje djelovanje na temu nadbiskupa Alaupovića i njegovog djelovanja. Predavanje će se održati u župnoj dvorani u Busovači, 17. studenog 2022. godine u 17:30 nakon večernje svete mise”, javili su iz busovačke udruge CESI. 

OGLAS

Monsinjor Alaupović je studirao teologiju u Sarajevu (1903. – 1907.) Zaređen je za svećenika Vrhbosanske nadbiskupije 15. rujna 1907. godine. Godine 1913. nadbiskup Josip Stadler šalje ga na studij u Rim, da bi 1915. prešao u Innsbruck, gdje je doktorirao 21. kolovoza 1916. godine. Za biskupa je posvećen u Beogradu 24. rujna 1950., a 24. rujna iste godine primio je službu pomoćnog biskupa u Sarajevu, ali obavlja svu dužnost nadbiskupa, pošto je nadbiskup vrhbosanski Ivan Evanđelist Šarić izbjegao iz zemlje u Madrid. Poslije Šarićeve smrti imenovan je 7. rujna 1960. rezidencijalnim nadbiskupom i metropolitom vrhbosanskim u Sarajevu. Sudjelovao je na Drugom vatikanskom saboru (1962. – 1965.). Umirovljen je 13. siječnja 1970. godine. 

OGLAS

Projekt organiziraju Župa sv. Ante Padovanskog i Udruga CESI uz financijsku pomoć Fondacije za glazbene, scenske i likovne umjetnosti. 

OGLAS
Oglasi
LM