viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 28.04.23 @ 16:02

U  organizaciji HKD Napredak Glavna podružnica Mostar, u ponedjeljak  8. svibnja 2023. godine s početkom u 19,00 sati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Galeriji kraljice Katarine Kosača bit će upriličen solistički koncert umjetnika Marka Plavčića na harmonici.

Na programu će se naći djela klasične glazbe, a ulaz za sve posjetitelje je slobodan.

OGLAS

Marko Plavčić, rođen 9. srpnja 1999. godine u Zenici, Bosna i Hercegovina. Osnovnu glazbenu školu Jakova Gotovca, smjer harmonika, završio je u rodnom gradu Vitezu u klasi nastavnice Gordane Kačar.

OGLAS

Završio je Srednju glazbenu školu Jakova Gotovca u Novom Travniku u klasi profesora Emira Smajiša, instrumentalni odsjek – smjer harmonika. Tijekom osnovnog i srednjeg obrazovanja osvajao je nagrade na domaćim i federalnim natjecanjima kako solo tako i s komornim sastavom. Kruna glazbenog srednjoškolskog obrazovanja je Maturski koncert održan u Novom Travniku. Isti je održao i u svom rodnom gradu Vitezu.

OGLAS

Nakon uspješno završene srednje škole upisuje Muzičku akademiju Univerziteta u Istočnom Sarajevu, vokalno instrumentalni odsjek, smjer harmonika, u klasi magistre Danijele Gazdić, red. prof. Prvi ciklus studija završio je 9. srpnja 2021. god., s najvišom ocjenom 10,0 te dobio zvanje diplomirani muzički umjetnik – akordeonista. Drugi ciklus završio je 6. srpnja 2022. god., s prosječnom ocjenom 10,0  i dobio zvanje master harmonike.

Tijekom školovanja na Muzičkoj akademiji osvojio je oko 35 nagrada na međunarodnim i domaćim natjecanjima. Posebno se ističu laureati, prve i druge nagrade na sljedećim natjecanjima: Beogradski festival harmonike (Srbija), Harmonikaški susreti u Puli (Hrvatska), Eufonija Novi Sad (Srbija), Međunarodno natjecanje harmonikaša u Loznici (Srbija), Accordion Days u Pragu (Češka), Akkordeonfest u Grazu ( Austrija), Akordeon Art u Istočnom Sarajevu (BiH), Art Champion u Rusiji, Dani harmonike Smederevo (Srbija), Internacionalno natjecanje Polyhymnia u Skoplju (Makedonija), Australian International AATTA Music Championships and Festival 2020., Majski susreti mladih muzičara Lazarevac ( Srbija), Međunarodni festival „Muzičko proleće“  Smederevo ( Srbija), Otvoreno republičko natjecanje „Ozornye Garmoniki” u Bjelorusiji, Muzički festival „Ohrid te sakam“ (Makedonija) i World Art Games (Španjolska). Za vrijeme školovanja bilježi veliki broj nastupa na koncertima i kulturnim manifestacijama. Nastupao je na svim najznačajnijim koncertima u organizaciji Muzičke akademije: Dan Univerziteta, Novogodišnji koncert, Završni koncert, koncert povodom 25 godina rada Akademije, slava Akademije, otvaranje festivala AKOREDON ART plus 2022 i dr. Jedan od značajnijih nastupa jeste nastup u okviru 25. Baščaršijskih noći u sali Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu.

Bio je član orkestra harmonika i Akademskog kora Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Dobitnik je Nagrade „Vojin Komadina“ za prosjek 10,0 te plakete Univerziteta kao najbolji student Muzičke akademije.

Održao je svoj prvi solistički koncert u listopadu 2021. godine u crkvi sv. Juraja u Vitezu. Također, održao je solistički koncert u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“, Glavna podružnica Zagreb. Održao je solističke koncerte u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine. Usmjeren je na put umjetnosti, izučavanja i dočaravanja harmonike kao akademskog instrumenta.

Od 2013. godine član je viteške podružnice Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“. Svirajući u orkestru, ansamblu i solo nastupima, tijekom svog djelovanja ostvario je više od 150 javnih nastupa.  Sudjelovao je u svim angažmanima Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“.

Dobitnik je javnog priznanja općine Vitez za doprinos javnom, društvenom i kulturnom životu grada Viteza. Trenutno radi kao profesor harmonike u Osnovnoj i Srednjoj glazbenoj školi Jakova Gotovca u Novome Travniku.

Izvor: HKD Napredak

Oglasi
LM