spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
raštrkani oblaci
27.6 ° C
27.6 °
27.6 °
31 %
1.1kmh
47 %
Ned
35 °
Pon
33 °
Uto
34 °
Sri
38 °
Čet
39 °

U samostanu u Fojnici otvorena izložba HKD Napredak ,,Stečci – svjetska baština UNESCO-a”

ana_uskrs
tikop_uskrs
cavara_usrks
hdz_uskrs

Pripremajući kalendar HKD Napredak za 2019. godinu,  uz potporu prof.dr. Miroslava Palamete, profesora na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD „Napredak“ došao je na ideju od fotografija stećaka napraviti putujuću izložbu. Na taj način želio je širu javnost upoznati s ovim srednjovjekovnim nadgrobnim spomenicima čiju je važnost prepoznao i UNESCO te ih 2016. godine uvrstio na popis svjetske baštine, prenosi Centralna.ba.

Epidemija koronavirusa usporila mu je planove, ali ne i zaustavila. Nakon prve online izložbe održane u Mostaru, izložba pod nazivom „Stećci- svjetska baština UNESCO-a“ otvorena je proteklog vikenda u galeriji Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici. Izloženo je 12 fotografija stećaka iz deset nekropola u BiH, od Stoca i Konjica preko istočne Bosne do Kaknja i Novog Travnika. Dva stećka su iz Hrvatske, a ispod svake fotografije detaljan je opis stećka i lokaliteta na kojemu se nalaze. 

Nakon što je okupljene na svečanosti otvorenja izložbe u Fojnici pozdravila Ljiljana Jurak, predsjednica fojničke podružnice HKD „Napredak“, okupljenima se obratio Miroslav Landeka, dopredsjednik  Društva. „Biti na popisu svjetske baštine UNESCO-a od velike je važnosti i to trebamo stalno isticati i s tim upoznavati javnost, posebno mlade koje je potrebno educirati o baštini  i potrebi njezina očuvanja. Kroz ovu izložbu koja put počinje iz Fojnice želimo popularizirati stećke i približiti ih građanima BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije na čijem području se ovi srednjovjekovni nadgrobni spomenici podizani između 12. i 16. stoljeća mogu pronaći“, kazao je Landeka. Prema procjeni stručnjaka, na lokalitetu BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore nalazi se oko 77 tisuća stećaka. Daleko najviše, čak 60 tisuća, ih je u BiH. „Pored predstavljanja, naša obveza je briga i o stećcima kako bi ovo iznimno kulturno blago mogli ostaviti i budućim naraštajima. Nažalost, svjedočimo mnogim primjerima uništavanja nekropola, pomjeranja stećaka te uništavanja posmrtnih ostataka koji se nalaze ispod svakog od njih. Naravno, imamo i svijetlih primjera da se nekropole uređuju i organiziraju posjeti s ciljem njihove promocije i zaštite. Takav primjer imate i ovdje u središnjoj Bosni, a u pitanju je nekropola Maculje u Novom Travniku. Jedan je to boljih primjera brige lokalne zajednice za baštinu“, kazao je  Ante Vujnović,  direktor Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH. 

Napretkova izožba „Stećci- svjetska baština UNESCO-a“ dostupna je i u online formatu. U Fojnici je počela svoje putovanje po BiH i zemljama regije kako bi predstavila ljepotu i posebnost srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika. Izložbom se želi probuditi svijest o važnosti  predstavljavanja Kamenih spavača, kako ih je nazvao Mak Dizdar, domaćoj i  međunarodnoj javnosti kao i njihova očuvanja za buduće naraštaje.

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.