spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
-3.7 ° C
-3.7 °
-3.7 °
95 %
0.7kmh
100 %
Pon
5 °
Uto
3 °
Sri
6 °
Čet
7 °
Pet
2 °

U Sarajevu predstavljen zbornik “Treperava svjetlost -120 Napretkovih pjesnika”

- Oglasi -

Zbornik, objavljen u povodu obilježavanja 120 godina utemeljenja HKD Napredak, predstavlja prigodnu panoramu poezije koja na originalan i najneposredniji način svjedoči o duhovnoj dimenziji Napretkovog djelovanja na književnom polju.

Zbornik pod nazivom “Treperava svjetlost -120 Napretkovih pjesnika”, priređivača Ante Zirduma, predstavljen je sinoć u Sarajevu u sklopu programa tradicionalne manifestacije „Napretkovi božićni dani“.

Zbornik, objavljen u povodu obilježavanja 120 godina utemeljenja Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Napredak, predstavlja prigodnu panoramu poezije koja na originalan i najneposredniji način svjedoči o duhovnoj dimenziji Napretkovog djelovanja na književnom polju. O ovom nesvakidašnjem štivu, koje nudi uvid u bogati umjetnički opus, govorili su – prof. dr. Snježana Šušnjara, urednik izdanja Franjo Bratić i priređivač Anto Zirdum, čije su pjesme, također, uvrštene u sklopu spomenutog zbornika, a predstavljanje je moderirala Marina Alilović, tajnica Upravnog odbora HKD ,,Napredak” Vitez.

Kako su kazali, Zbornik “Treperava svjetlost-120 Napretkovih pjesnika” slijedi kronološki prikaz od razdoblja romantizma, pa preko moderne i posmoderne do suvremenog pjesništva.

Sam priređivač Zirdum istaknuo je svoj pristup u koncipiranju ovog zbornika u kojemu su i nagrađivani nenagrađivani, antologijski i neantologijski, pjesnici koji dosežu više sfere ili su u dosluhu sa sveuskladiteljem i onima skromnijih i prizemnijih sfera i da je se bez puno odstupanja držao projiciranog koncepta. Može se to nekome dopadati ili ne dopadati, on to neće osporavati, ali zapravo ovdje želi reći  nešto o svojoj motivaciji da rasvjetljuje ulogu pjesnika u svakom pa i našem društvu. Ta uloga se u 120 godina mijenjala, metamofizirala.  
Nekada su pjesnike doživljavali kao glasnike bogova, božanske agente među ljudima, prosvjetiteljima i rasvjetljivačima zatamnjenih mjesta svekolikosti. Često ih doživljavaju kao čudake jer se naprosto javljaju kao očuđivači fenomenologije suvremene svakodnevice. No, za Zirduma su pjesnici posljednja brana pred sunovratom ljudske duhovnosti usljed sveprisutne tendencije dekontestualiziranja smisla poradi svrhovitosti, u ovoj današnjoj civilizaciji zamjenjivanja teza kao vrhunaravne vještine manipulatorskog umovanja.  
Najčistiji promjerci te vrste posvećenosti nalaze se ovdje među nama. A njemu nekako najzornija pjesma za ilustriranje dođe pjesma Mile Stojića bratstvo i sestrinstvo.

Pomovirani Zbornik, kako i sam naslov sugerira, sadrži izabrane pjesme 120 pjesnika, objavljene u glasilima HKD Napredak, primarno u godišnjacima, ali i drugim publikacijama, odnosno u knjigama poezije u nakladi HKD Napredak. Uglavnom se radi o književnicima koji su Napretkovi članovi, stipendisti i simpatizeri u proteklih 120 godina od utemeljenja ili piscima koji su sudjelovali u nekoj od aktivnosti vezanih za književni život i različite Napretkove projekte, što je na neki način bio i kriterij za uvrštavanje u Zbornik. Kako su protagonisti promocije istaknuli, u kvalitativnom smislu na izbor autora utjecale su i književne manifestacije koje okupljaju eminentne pjesnike današnjice iz cijelog regiona kakvi su Šopovi dani na Plivi, koji svake godine imaju posebne goste.

U Zborniku su predstavljeni poznati i manje poznati autori – velikani pisane riječi kao što su – Silvije Strahimir Kranjčević, Ivo Andrić, Tin Ujević, Vladimir Nazor, Nikola Šop, Ilija Ladin, Vitomir Lukić, Zvonimir Balog, Enver Čolaković, Marko Vešović, Ivan Kordić, Admiral Mahić, Mile Pešorda, Gradimir Gojer, Željko Ivanković, Šimo Ešić, Mile Stojić, Ružica Soldo, Maja Tomas, Miljenko Jergović, Suzana Lovrić, Vesna Vujić, Maja Stanojević i brojni drugi.

Ovo svojevrsno druženje s pjesnicima počelo je čitanjem stihova Napretkovog stipendiste i nobelovca Ive Andrića. Zbornik “Treperava svjetlost-120 Napretkovih pjesnika”, štampan je u nakladi HKD ,,Napredak” Podružnica Vitez.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.