spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
5.1 ° C
5.1 °
5.1 °
95 %
1.3kmh
100 %
Ned
5 °
Pon
7 °
Uto
6 °
Sri
5 °
Čet
6 °

U Vitezu se priprema velika glazbeno- scenska revija i otvaranje stalne izložbe narodnih nošnji

- Oglasi -
- Oglasi -

Hrvatsko kulturno društvo ,,Napredak” podružnica Vitez već mjesecima priprema stalnu postavu Etno galerije u potkrovlju svoje zgrade. 

Viteškoj podružnici Napretka cilj je napraviti stalnu postavu, odnosno izložbu narodnih nošnji svih bh. regija, ali i država u podunavskom slivu, navodi idejni začetnik ovog projekta, Anto Zirdum. Dodaje, prije riječi o samom otvaranju već spomenute Etno galerije, važno je naglasiti, različitim radionicama, izradom nakita, šivanjem narodnih nošnji, zajedničkim folklornim probama dviju Napretkovih podružnica, a prije svega toga svega etno koncertom prigodom početka uređivanja Etno galerije, članovi ove velike obitelji u Vitezu su se pripremali za veliko svečano otvaranje Etno galerije.

- Oglasi -

Otvaranje stalne galerijsko-muzejske postave planirano je za Dan državnosti, odnosno za blagdan Svete Katarine pa je na tragu toga prigodna glazbeno -scenska revija narodnih nošnji najavljena za 24. studenog  u sportskoj dvorani Srednje škole Vitez.

- Oglasi -

Ideja je da pored revije dvadesetak narodnih nošnji iz raznih krajeva BiH i država u okruženju, koje će nositi manekeni iz HKD ,,Napredak” Vitez, Busovača i Odžak te članovi BZK ,,Preporod” iz Viteza, KUD Sv. Anto Cim iz Mostara i Stari Hrast iz Novog Travnika te IFS Guča Gora, za ovu prigodu bude pripremljena i praizvedba originalne koreografije „Podunavska zavrzlama“.

,,Podunavska zavrzlama” skladba je profesorice Gordane Mišković, a kako navode iz viteškog Napretka u njoj se glazbeni obrazac  karakterističnog i prilično reprezentativnog bh. kola zavrzlama kompilira s ritmovima valcera, mazurke, polke i drugih  europskih trokoraka i  tu je stvorena autentična ,,Podunavska zavrzlama”. Kompoziciju sviraju članovi Napretkovog Ritter Ethno orkestra. Dva vrsna koreografa Zoran Kupreškić iz Viteza i Ivan Križanović iz Busovače intenzivno rade na potpuno novoj koreografiji neviđenoj na našim prostorima u kojoj sudjeluje 60 izvođača.  Novina ove koreografije je i u činjenici da će igrači odjenut različite nošnje, u fundusu HKD Napredak Vitez nalazi se 11 kompleta različitih nošnji , dok Busovača ima  tri kompleta.

Svečano otvaranje galerije održati će se nakon programa, a za javnost će galerija biti otvorena od  25. studenog.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.