Vitez
raštrkani oblaci
11 ° C
11 °
11 °
57 %
6.7kmh
40 %
Sub
12 °
Ned
12 °
Pon
9 °
Uto
9 °
Sri
8 °

U Vitezu svečano otvorena etno galerija „Napredak“

Večeras (četvrtak, 19.11.) je svečano otvorena etno galerija „Napredak“ u Vitezu, koja se nalaz u sklopu zgrade HKD „Napredak“ i prostire se na više od 120 rekonstruiranih kvadrata u potkrovlju ove zgrade.

Nakon nekoliko mjeseci intenzivnih radova prema projektu arhitektice Nataše Križanović s uloženih preko 30.000,00 KM radovi su uspješno privedeni kraju i prostor je stavljen u funkciju. Sredstva za ovaj značajan projekt koji će u mnogočemu doprinijeti daljnjem razvoju kulturno- umjetničke scene u Vitezu osigurala je Vlada Republike Hrvatske putem Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Općine Vitez.

Na početku svečanosti prisutnima se obratila predsjednica Napretka u Vitezu Gordana Mišković koja je u emotivnom govoru, a s obzirom na značaj navedenog projekta, prisutnima zahvalila na dolasku i izrazila zadovoljstvo završetkom radova u etno galeriji.

„Večeras smo jako sretni jer smo dobili novi prostor kojega smo nazvali etno galerija „Napredak“, a radi se o višenamjenskom prostoru za probe, etno galeriju i galeriju malih skulptura, te kao prostor za male programe poput književnih večeri i promocija knjiga. Naša podružnica ima veliki broj sekcija i svake večeri dvije do tri skupine imaju probe. Nekada, kada u našoj glavnoj dvorani imamo javne programe naprosto otkažemo redovite probe ili iste održimo subotom jer nemamo dovoljno termina. Posebno je značajno da smo ovaj prostor dobili na korištenje za vrijeme pandemije koronavirusa kada neke sekcije dijelimo u manje skupine i zbog toga izražavamo iznimnu zahvalnost Vladi Republike Hrvatske koja je prepoznala našu namjeru, kao i zahvalnost organizacijskom odboru i našim općinskim vlastima koji su se svesrdno uključili da ova zgrada zasja kao upečatljivo mjesto na ulazu u Vitez preko novoga mosta“ istaknula je između ostalog u svojemu govoru Gordana Mišković.

Nakon govora predsjednice, Riter etno orkestar, u sastavu Maja Mišković (violina), Lara Petrović (violina), Filip Kupreškić (tamburica) i Marko Plavčić (harmonika), izveo je etno skladbu, a prisutnima se zatim obratio i predsjednik Organizacijskog odbora za rekonstrukciju etno galerije Zoran Kupreškić. Kupreškić je kazao, između ostalog, kako je ovo jedan od najznačajnijih projekata koje je viteški Napredak realizirao posljednjih godina te se zahvalio svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog, kako za Napredak, tako i za čitavu općinu Vitez, značajnog projekta.

U Konzulata Republike Hrvatske u Vitezu prigodno se obratio konzul Pero Bilušić te naglasio potporu Republike Hrvatske Hrvatima u BiH koja se ogleda i kroz ulaganje u rekonstrukciju etno galerije „Napredak“.

Program je upotpunjen i predstavljanjem knjige Ante Zirduma pod nazivom „Onaj koji ne zna koliko zna“. Recenzent ove knjige zanimljivoga naslova i sadržaja je pjesnik Željko Kocaj. Također, u prostoru su tijekom ovog događaja bile izložene skulpture koje je izradila akademska kiparica Kristina Livančić.

Druženje svih prisutnih je kratko, sukladno epidemiološkim mjerama i preporukama, nastavljeno u Klubu Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ Vitez.

NAJNOVIJE OBJAVE

Održan online koncert pet glazbenih sastava u HKC-u Nova Bila

U sklopu projekta ,,Jačanje glazbenih sastava mladih u Novoj Biloj” održan je Online interni koncert sastava ciljne grupe. Nakon tri mjeseca aktivnog rada sastavi...

Danas 25.11. slavimo Blagdan Svete Kate

Blagdan Svete Katarine (Svete Kate) slavi se 25.11., a prema pučkom kalendaru označavao je posljednje dane jeseni i početak zime.

Završena fasada na sjevernoj strani Napretkovog doma u Vitezu

Zgrada HKD "Napredak" Vitez ovih dana je u novom ruhu zbog završetka rekonstrukcije sjevernog dijela fasade ovog objekta. Radove je financirao Napredak...

Prijave za novi Pub kviz Central i dalje su u tijeku

Prijaviti se mogu sve ekipe koje su se već natjecale, ali i one koje još nisu. Sve što trebate...
- Advertisment -
error: Sadržaj je zaštićen.