spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
blaga naoblaka
20.1 ° C
20.1 °
20.1 °
78 %
1.9kmh
17 %
Čet
32 °
Pet
34 °
Sub
29 °
Ned
33 °
Pon
24 °
spot_imgspot_img

U Vitezu upriličena izložba umjetničkih grafika inspirirana kulturnom baštinom BiH

- Oglasi -
- Oglasi -

Održana još jedna aktivnost u sklopu obilježavanja programa ,,Dani općine Vitez 2022.”.

Povodom Dana općine Vitez, danas 25. travnja Gradska galerija Vitez je ugostila umjetnički bračni par, Seada i Halidu Emrić.

- Oglasi -

Umjetnici iz Bužima su upriličili prekrasnu izložbu umjetničkih grafika inspiriranu kulturnom baštinom BiH.

- Oglasi -

Halida Emrić (Bihać, 1965) dizajnerica je umjetničke keramike, članica Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti Bosne i Hercegovine (ULUPUBiH). Izlagala je na preko 50 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu: Sarajevo, Bihać, Tuzla, Ljubuški, Zvornik, Vitez, Cazin, Ključ, Beč, Istanbul, Klagenfurt, Ljubljana, Kastav, Buzet, Bosanska Krupa, Jajce, Travnik, Banja Luka, Tabriz, Piran, Ajdovščina, Kopar… Tri puta dobila je najveću nagradu za umjetnost u zemlji Collegium artisticum te nagradu publike na međunarodnoj izložbi minijature u Tuzli. Godine 2006. osnovala je umjetnički studij za izradu umjetničke keramike. Dobitnica je nagrade Akademije ženskog poduzetništva Bihać.

U mediju keramike kao primjenjene umjetnosti izradila je protokolarne darove za većinu općina i gradova u Bosni i Hercegovini. Dizajnirala je i izradila protokolarne darove za brojna godpodarska društva i društvene organizacije. Suradnica je brojnih galerija i muzeja: Historijski muzej BiH Sarajevo, Zavičajni muzej Travnik, Galerija “Plus” Banja Luka, Galerija ULUPUBiH Sarajevo, Galerija “Mandžić” Tuzla.

Sead Emrić (Bihać, 1965) slikar je i grafičar, član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBiH) od 1997. godine. Bavi se slikarstvom, grafikom, crtežom i heraldikom. Autor je brojnih slikarskih i grafičkih ciklusa. Do sada je priredio 97 samostalnih izložbi u domovini i svijetu. Sudionik je brojnih umjetničkih simpozija. Svoja djela predstavio je na preko 150 kolektivnih izložbi. Dobitnik je više domaćih i međunarodnih nagrada za svoju umjetnost.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE