spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
vedro
24.6 ° C
24.6 °
24.5 °
34 %
0.3kmh
6 %
Pet
22 °
Sub
27 °
Ned
30 °
Pon
21 °
Uto
19 °

UNESCO-ov certifikat 3. srpnja, uoči Viteškog natjecanja kosaca na Kupresu

spot_img

Certifikat o uvrštavanju tradicije kosidbe trave na Kupresu na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva bit će dodijeljen 3. srpnja, uoči Viteškog natjecanja kosaca na Kupresu.

Natjecanje u kosidbi trave na Kupresu je upisano na UNESCO reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva na 15. zasjedanju Komiteta za očuvanje nematerijalne kulturne baštine.

Incijativu za nominaciju ovog elementa je pokrenula lokalna zajednica koja baštini ovu tradiciju,  a upis na UNESCO-vu listu doprinosi podizanju svijesti ne samo o važnosti nematerijalne baštine nego i važnosti njezina daljnjeg očuvanja i prenošenja na mlade.

Ministarstvo civilnih poslova BiH i Državno povjerenstvo za UNESCO su dali potporu ovoj inicijativi i nominaciju uputili UNESCO-u.

Običaj natjecanja u košenju trave na Kupresu je četvrti element nematerijalne baštine Bosne i Hercegovine koji je upisan na reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, nakon Zmijanjskog veza, Konjičkog drvorezbarstva i Branja trave ive na Ozrenu.

Podsjećamo, Kupreška kosidba je na UNESCO-ovu listu uvrštena u prosincu prošle godine, prenosi federalna.ba

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.