viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 29.06.21 @ 08:19

Certifikat o uvrštavanju tradicije kosidbe trave na Kupresu na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva bit će dodijeljen 3. srpnja, uoči Viteškog natjecanja kosaca na Kupresu.

Natjecanje u kosidbi trave na Kupresu je upisano na UNESCO reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva na 15. zasjedanju Komiteta za očuvanje nematerijalne kulturne baštine.

Oglas

Incijativu za nominaciju ovog elementa je pokrenula lokalna zajednica koja baštini ovu tradiciju,  a upis na UNESCO-vu listu doprinosi podizanju svijesti ne samo o važnosti nematerijalne baštine nego i važnosti njezina daljnjeg očuvanja i prenošenja na mlade.

Ministarstvo civilnih poslova BiH i Državno povjerenstvo za UNESCO su dali potporu ovoj inicijativi i nominaciju uputili UNESCO-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Običaj natjecanja u košenju trave na Kupresu je četvrti element nematerijalne baštine Bosne i Hercegovine koji je upisan na reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, nakon Zmijanjskog veza, Konjičkog drvorezbarstva i Branja trave ive na Ozrenu.

Podsjećamo, Kupreška kosidba je na UNESCO-ovu listu uvrštena u prosincu prošle godine, prenosi federalna.ba

Oglasi
LM