viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 12.01.22 @ 08:25


U emisiji “Dobro jutro Hrvatska“ u rubrici “Što čitati“ Karolina Lisak Vidović, književna kritičarka dala je svoje književne preporuke te spomenula našu Vitežanku, profesoricu na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Đurđicu Čilić kao istaknutu polonisticu koja mnogo doprinosi upoznavanju poljske poezije u Hrvatskoj.
Prema riječima ove kritičarke, Đurđica kao ljubiteljica poljske književnosti, svaki put kada odlazi u Poljsku, a odlazi jako često, donese “brdo“ knjiga koje prevodi, a prevodi ih za vlastiti gušt. Objavljuje ih na društvenim mrežama i nailazi na velik odaziv i pozitivne reakcije ljudi koji je prate. Pa je zahvaljujući Đurđici Čilić došla i do ove knjige, odnosno ovih knjiga “Asimetrija“ i “Pravi život“ poljskog pjesnika Adama Zagajevskog, suvremenog klasika koji je nažalost preminuo prošle godine, a preminuo je 21.03. na međunarodni dan poezije. Nažalost preminuo je pred planirani dolazak u Hrvatsku. On je posljednji pjesnik Europe, koji čuva memoriju Europe, njezinih bolnih mjesta. Možda je više elitistički pjesnik koji zahtijeva neko predznanje. Adam Zagajevski je ovoga puta moja velika preporuka uz Česlava Miloša, Vislavu Šimborsku kao jednih od najznačajnijih poljskih pjesnika.
Poslušajte u video prilogu što je ova književna kritičarka rekla o istaknutoj polonistici, našoj Vitežanki Đurđici Čilić i njenom doprinosu u upoznavanju s poljskom književnošću u Hrvatskoj.

OGLAS

VIDEO POGLEDAJTE OVDJE

Oglas
https://fb.watch/aueQq8ii_M/
Oglasi
LM