viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 24.04.22 @ 16:45

Nedavno utemeljena podružnica HKD Napredak u Livnu sinoć, 23. travnja 2022. godine ugostila je književno- glazbeni program podružnice iz Viteza i tako uspostavila most prijateljstva i suradnje u okviru velike Napretkove obitelji.

Primarno je predstavljena knjiga Ante Zirduma Ljubav i osveta u doba Hasanaginice u kojoj se dio radnje odvija u Livnu, kao sjedištu Kliškog sandžaka u razdoblju Kandijskog rata između Mletačke republike i Osmanskog carstva. No, uz promociju predstavljen je i dio Napretkovog Ritter ethno ansambla, koji je između ostaloga izveo i ulomak iz prve bosanskohercegovačke opere Hasanaginica.

OGLAS

Knjigu je na vrlo zanimljiv način predstavila predsjednica podružnice u Livnu Ines Kaić Pervan, koja je istaknula da knjiga ima više planova, ali se ona najviše zadržala na paralelama između tipičnih pojavnosti u svim ratovima od onodobnih do našeg zadnjega rata, a u Livnu se upravo tog dana obilježavala 30-ta obljetnica pa sve do aktualnog stanja na svjetskoj geopolitičkoj sceni.

OGLAS

Ona je naznačila da je ovo i ljubavni roman i triler, ali da se u njemu provlače određeni misteriozni i mistični elementi te zaključila da su ljubav i znanje najbolja brana destruktivnom djelovanju Thanatosa u ratnim razdobljima.
Ana Dragozet se obratila on-line iz Zagreba i istaknula da ovo definitivno nije samo ljubavna priča već priča o pronalasku mira i umijeća življenja bez obzira na okolnosti.

OGLAS

Anto Zirdum je naglasio da je ovo njegova prva promocija u Livnu, iako je razloga za to bilo još od 2010. godine kada je objavljen njegov nagrađivani roman Carski rez o fra Miji Sučiću, prvom diplomiranom bh. kirurgu pa i prvom liječniku koji je na širem prostoru porodio ženu primjenom carskog reza da bi je spasio. On je objasnio da se u ovoj knjizi doista radi o fikcionalnim likovima uklopljenim u stvarnu toponomastiku i povijesnu faktografiju, kreiranih na temelju osjećaja povijesnosti i njegove potrebe da prozbori o civilizacijskom pitanju tzv. prava da se pobjegne od rata koje ovog trenutka postaje planetarno aktualna.
Na kraju je rekao da je glavna svrha ovog programa, ne promoviranje knjige nego poticanje suradnje i druženja, povezivanje i međusobno pomaganje podružnica.

Oglasi
LM