viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 19.12.22 @ 13:44

Blagdanska čarolija već je odavno stigla u naš grad. U najljepšem dijelu godine uživamo u blještavilu, ukrasima i svim čarima koje ovo vrijeme nosi. S radošću i osmijehom na licima iščekujemo najradosniji katolički blagdan, ali s nestrpljenjem očekujemo i Novu godinu. Hoće li biti uspješnija, zdravija, pozitivnija i bolja od ove…, nadajmo se da hoće”, poručili su iz Hrvatskog kulturnog društva ,,Napredak” podružnica Vitez na početku svog tradiconalnog koncerta održanog proteklog vikenda.

Napretkovu božićnu bajku pokrenuo je mali zbor  HKD ,,Napredak” Vitez, oni su novoosnovana sekcija Podružnice, a predstavili su se sa tri pjesme, Božiću, Radujte se narodi i sretan Božić, a nedugo nakon njihovog nastupa na binu ove, do kraja ispunjene kino dvorane, su se pridružili, ponovno oni najmlađi, samo ovoga puta harmonikaši sa izvedbom Zvončići.

OGLAS

U nastavku predblagdanskog druženja župnik župe Vitez fra Velimir Bavrka uputio je nekoliko okrepljujućih riječi. Između ostaloga je naglasio kako Božić kroči i kuca i u našu župu, na naša srca, kuca naše duše, kuca na vrata naših života. Župnik se pita, u vremenu, je li se sve umorilo u svim našim nabranim brigama, nedoumicama i zagonetkama, je li nam Božić bio što je prije bio, iako će ga po svoj prilici mnogi smatrati umornim samo zato jer se tako osjećaju, nije dobro, jer sjetite se, netko prije nas u posve težim i posve gorim vremenima mučio se da kao dijete koje je tek prohodalo, koje je tek progovorilo, koje još ništa nije shvaćalo, zavoli Božić, da nas zapravo Božić kao dijete obuzme. I danas novim, najmlađim naraštajima treba darovati ozračje Božića, učiniti da se osjećaju lijepo, da budu sretni, jer Božić dolazi, župnik je pozvao Vitežanke i Vitežane da im itko ne potamni Božić, da ne postanu umorni, da ne postanu nedosjetljivi, da u sebi nemaju radosti, da ne odustanu boriti se za nove generacije. Pozvao sve one koji žive u Vitezu da im Božić doista obuzme srce, da zablistaju Božićem, da im Božić ponovno bude onaj titraj ushita, koji iz djetinjstva nikada ne možemo zaboraviti. ,,Na dobro vam došao Božić i sveto porođenje Isusovo i neka nam bude doista ovdje u Vitezu blagoslovljena 2023. godina”, poručio je župnik na koncu svog govora.

OGLAS

Svoj doprinos tradicionalnom koncertu dala je i najmlađa sekcija folklora koja djeluje pri HKD Napredak Vitez. Folklorna skupina C se predstavila sa izvornim igrama, kukunješće i zavrzlama, nakon čega je uslijedio nastup tamburaša, zatim Napretkovog Ženskog vokalnog sastava te srednje skupine folklora HKD ,,Napredak” podružnica Vitez sa izvedbom slavonskih plesova.

OGLAS

Poseban pečat, što je i brojna publika odlično prihvatila, dali su gosti koncerta, klapa Kalelarga iz Zadra. Kada su iz viteškog Napretka svoje goste pitali kako ih najaviti, rekli su: ,,Nemamo voditelja, pustinjaci smo, sve po osjećaju, ništa savršeno, tako nam je najdraže i najlipše. Nastali smo 12.12.2012. u 12 sati i od tada ništa nije isto na zemaljskoj kugli koja je trebala doživjeti svoj kraj (tako su neki proricali). Ranije smo se zvali klapa Kadena i pod tim imenom smo nastupili sa Hose Carerasom na njegovom koncertu u Zadru 2009. godine. Tom prilikom Careras je sa nama pjevao legendarnu pjesmu Kalelarga pokojnog Tomislava Ivčića pa se zbog toga i zovemo klapa Kalelarga iako nitko od nas nije drito iz Kalelarge. To nam je ujedno i najveći uspjeh kojim se i ne hvalimo baš previše, iako bi trebali. Od ostalih uspjeha izdvajamo pobjedu iz Jelse na Hvaru gdje smo pobijedili i od publike i od stručnog žirija. Eto tako, nekako ovo je pisano bez imalo razmišljanja, otprilike smo takvi”. Svoj nastup božićnih i drugih pjesama završili su prema planu, ali iznimku u repertoaru i dodatnom pjesmom su napravili onoga trenutka kada je nogometna reprezentacija Republike Hrvatske osvojila brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu te na takav način, njima u čast odlučili zapjevati sa Vitežanima.

Odlično raspoloženje na koncertu držala je folklorna skupina A HKD Napredak Vitez sa izvedbom igre Podunavska zavrzlama, koja je izvedena prošloga mjeseca na Glazbeno- scenskoj reviji narodnih nošnji. Podunavska zavrzlama je umjetnička koreografija kreirana od plesnih obrazaca nekoliko zemalja Podunavlja. Ovo nesvakidašnje i autorsko djelo osmislio je stručnjak za narodne i druge plesove, Zoran Kupreškić. Sljedeći na bini su im se pridružili članovi Ritter Ethno ansambla i tradicionalno izveli Strauss-ov Radecki marš.

Svoj poseban doprinos za realizaciju ove božićne čarolije dali su prijatelji društva, poduzeće Komping, Frizerland, Kimtec, Frankstahl, Maks, Feropack, Motel Bor, Mermer kamenorezac, Ratko Strukar, Općina Vitez na čelu sa načelnikom Borisom Marjanovićem, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, Ministarstvo obrazovanja znanosti, mladih, kulture i športa ŽSB na čelu sa ministrom Bojanom Domićem, kao i medijski pokrovitelji Viteški.ba, Radio Vitez te Vitez.info. Zjedničkom pjesmom Narodi nam se službeno je trebao biti završen program koncerta, ali ponovno, iznimka zbog osvojene brančane medalje je utjecala da gosti iz Zadra, zajedno sa domaćinima otpjevaju već dobro poznatu pjesmu Lijepa li si.

Na koncu prelijepog druženja svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti voditeljica Marina Alilović je u ime svih članova HKD ,,Napredak” podružnica Vitez, u ime Upravnog odbora, kao i u ime predsjednice HKD Napredak podružnica Vitez, Gordane Mišković poželjela čestit Božić i sretnu, zdravu i uspješnu Novu 2023. godinu.

Oglasi
LM