viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 27.03.23 @ 21:01

U petak, 24. ožujka 2023. godine u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu započeo je I. Seminar folklora Hrvata Bosne i Hercegovine, kojeg organizira Hrvatsko kulturno društvo Napredak Glavna podružnica Zagreb i Napretkov kulturni centar. Na seminaru, koji je trajao tri dana su se obrađivali plesovi, pjevanje, sviranje i narodne nošnje Dinarske plesne zone.

Na tragu činjenice da je Napredak temeljem odluke SU HKD Napredak, krajem prošle godine,  ustanovio Institut za tradiciju i kulturu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i s tim u vezi je započeo s ovim projektom. Jedan od temeljnih ciljeva Napretka je očuvanje i razvijanje kulture i tradicije Hrvata u čemu tradicijski plesovi, pjesme, glazbala i narodno ruho predstavljaju jedan od ključnih elemenata naše kulturne baštine.

Oglas

Ljubitelji tradicijskog plesa i pjesme različitih dobnih skupina, sa različitim iskustvom u folkloru, njih četrdesetak iz Bosne i Hercegovine, Austrije i Hrvatske, okupili su se u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu, gdje su iz prve ruke dobili poduku od vrsnih predavača s prebogatim iskustvom u dugogodišnjem profesionalnom angažmanu u tradicijskoj umjetnosti. HKD ,,Napredak” podružnica Vitez je ponosna zbog toga što je imala svoja četiri člana na seminaru i to Gordana Mišković predsjednica HKD ,,Napredak” Vitez, članice i voditeljice folklornih sekcija Ana Mišković i Kristina Vrebac te Filip Kupreškić, također dugogodišnji član folklorne sekcije.

Dobrodošlicu i pozdrav prisutnima uputio je Goran Štrbac, producent Seminara i član Upravnog odbora Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu, koji je kazao da je ova ideja nastala kao plod dugogodišnje suradnje s Vladimirom Kurajom, voditeljem i osnivačem FS Kolo, ali prije svega članom HKD Napredak. Zahvalio je i pozdravio predavače kao i dr. sc. Damira Krešića, predsjednika  i prof. dr. sc. Dražena Vikića–Topića, dopredsjednika Napretkovog kulturnog centra i zahvalio na podršci u organizaciji Seminara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Gorana, seminarce je pozdravio predsjednik HKD Napredak dr. sc. Nikola Čiča, koji istaknuo da je upravo očuvanje i razvijanje tradicijske kulture Hrvata jedna od temeljnih zadaća Napretka. Kazao je kako je ovo pravo vrijeme za ovakav jedan Seminar jer je u modernom vremenu malo zanemaren ovaj segment naše kulture.

Na koncu je Vladimir Kuraja, voditelj seminara i plesa, koji je bio profesionalni plesač pjevač, solist ansambla LADO predstavio program i satnicu seminara, te ostale predavače Bojana Pogrmilovića, voditelja pjevanja, Martina Mužaka, voditelja sviranja tradicijskih glazbala i Biljanu Glibo, koja je polaznicima predstavila karakteristike ramskih napjeva i narodnih nošnji Rame.

Polaznici su sa seminara otišli zadovoljni, s novim i vrijednim iskustvima i znanjima te pisanim priznanjem za uspomenu i trajno sjećanje.

Oglasi
LM