spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
vedro
24.1 ° C
24.1 °
24.1 °
71 %
0.4kmh
0 %
Uto
33 °
Sri
35 °
Čet
33 °
Pet
34 °
Sub
27 °
spot_imgspot_img

Viteški kipar autor postavljene skulpture uz Rodnu kuću Ive Andrića

- Oglasi -
- Oglasi -

Vezirov slon sada krasi dio Travnika. Skulptura ,,Vezirov slon”, autora Dejana Pranjkovića, postavljena je uz Rodnu kuću Ive Andrića.

Ideja za skulpturu ,,Vezirov slon” veže se za Priču o vezirovom slonu (1947) jedne od Andrićevih pripovjedaka iz travničkog života koja je započeta komentarom o nastajanju narodnih priča, njihovom čuvanju i trajanju. Ispričana je u trećem licu, sa dominacijom tona legende. ,,U tim ponajčešće izmišljenim pričama krije se, pod vidom nevjerojatnih događaja i maskom često izmišljenih imena, stvarna i nepriznavana povijest toga kraja, živih ljudi i davno pomrlih naraštaja.” Jedna od takvih priča govori o tiraniji i surovosti novopostavljenog travničkog vezira, ali i o njegovoj strasti prema egzotičnim životinjama koje je zajedno sa Konakom doveo u Travnik. Ostatak priče pročitajte u Priči o vezirovom slonu.

- Oglasi -

Inače, Vitežanin Dejan Pranjković je diplomirao na ALU u Š. Brijegu 2004., Odsjek kiparstva u klasi Nikole Vučkovića. Imao je nekoliko samostalnih te je izlagao na više skupnih izložbi. Član je Udruge likovnih umjetnika BiH i ULU ,,En Face”. Dejan je umjetnik koji je ovom skulpturom zasigurno obogatio umjetničku scenu središnje Bosne, ali i realizirao još jedno u nizu, odlično urađenih djela, riječi su njegovih kolega i sugrađana koje prate njegov rad.

- Oglasi -

Izvor fotografije: travnicki.INFO

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE