viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 11.01.23 @ 15:58

Sinoć je u Jazz klubu u Tuzli održana promocija knjige Treperava svjetlost, na dvanaestoj Riverijadi, tradicionalnom okupljanju pjesnika i ljubitelja lijepe riječi, koje ovaj put bilo posvećeno 120 napretkovih pjesnika.  

O knjizi i književnom aktivizmu priređivača Ante Zirduma govorili su Nihad Mešić River, jedan od recenzenata i autora zastupljenih u prigodnoj panorami (organizator Riverijade) i dr. Larisa Softić Gasal.
Nihad Mešić, između ostaloga je naglasio da ovaj Zirdumov izbor svjedoči o izuzetno bitnoj kulturološkoj povijesti HKD Napredak, podršci koju su redovito dobivali talentirani autori, kako do tada nepoznati široj javnosti, tako i oni etablirani koji su, u pravilu, sa zadovoljstvom sudjelovali na različitim manifestacijama koje je organizirao Napredak. 

OGLAS

Nadalje, imena autorica i autora uključenih u ovu po Zirdumovim riječima “panoramsku” knjigu, kazuju, da podrška autorima nije bila rezervirana isključivo za one koji su se izjašnjavali Hrvatima, nego da je najvažniji kriterij bio, prije svega, kvalitet. Bilo da se radi o pjesmama koje su objavljivane u Napretkovim godišnjacima, ili su sudjelovale na natječajima koje je Napredak organizirao ili podržavao, radi se o djelima koja zaslužuju pažnju, posebno imajući u vidu kulturno- povijesne okolnosti i činjenicu da je “najstariji” uključeni autor po godini rođenja Josip Milaković (1861.) rođen 135 godina ranije od “najmlađeg”  Ivana Volića (1997.).

OGLAS

Čitatelji će, bez ikakve sumnje, uživati u izboru u koji su, pored ostalih, ali nikako ne manje bitnih, uključeni: Vladimir Nazor, Dragutin Tadijanović, Anka Topić, Ivo Andrić, Salih Alić, Tin Ujević, Sida Košutić, Tin Ujević, Mate Balota, Silvije Strahimir Kranjčević. Nikola Šop, Ljerka Premužić, Enver Čolaković, Ilija Ladin, Marko Martinović Car, Ivan Kordić, Admiral Mahić, Jozefina Dautbegović- Krajinović, Gradimir Gojer, Vesna Hlavaček, Fabijan Lovrić, Šimo Ešić, Željko Ivanković, Maja Tomas, Dragan Mučibabić, Dragan Marijanović, Jasmina Hanjalić, Jasna Primorac, Šima Majić, Mirzana Pašić Kodrić, Miljenko Jergović, Lidija Pavlović Grgić, Vladana Perlić…  

OGLAS

Umjesto svoje pjesme zastupljene u knjizi, River je pročitao pjesmu pokojnog pjesnika Rajka Glibe  Taze haber iz Proklete avlije koji je dobio nagradu na istom natječaju u Travniku 2010. kada je i on dobio nagradu.  
Dr. Larisa Softić Gasal istaknula je Zirdumovu predanost u književnim aktivnostima koje se realiziraju u HKD Napredak, a koje imaju izniman značaj za kulturni život u Bosni i Hercegovini te sama interpretirala pjesme Miljenke Koštro, Lidije Pavlović Grgić i Ilije Jakovljevića ukratko objasnivši snagu i ljepotu svake od pročitanih pjesama.  
Okupljeni pjesnici su na samom početku pročitali po jednu svoju pjesmu, a onda su svi interpretirali pjesme iz knjige. Zanimljivo je da su i okupljeni ljubitelji poezije dobili knjigu te su i oni po svome izboru  pročitali po jednu ili dvije pjesme.

Tako je između ostalih čitana poezija Darka Cvijetića, Sonje Pilić, Envera Čolakovića, Željka Ivankovića. Ante Gavrića, Miroslava Pilja, Branke Natalije Palac i drugih, a završeno s pjesmom Ive Andrića.  

Priređivač knjige Anto Zirdum je iskazao svoju radost što su se u toj ugodnoj atmosferi Jazz kluba u Tuzli okupile dobre duše, jer namjera ove knjige, koja je izišla povodom sto dvadesete obljetnice od utemeljenja HKD Napredak je dati povoda za okupljanje i osnaživanje svijeta dobrotom i ljubavlju, vječitim okupacijama pjesnika, a što je za ovaj trenutak sveopće sumračnosti civilizacije, od posebne važnosti. Na kraju je zahvalio svojim kolegama i dragim ljudima te najavio da će njegov sljedeći dolazak u Tuzlu biti akcija prikupljanja knjiga poezije za utemeljenje specijalizirane biblioteke poezije u HKD Napredak Vitez.  

Oglasi
LM