spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
slabi snijeg
0.5 ° C
0.5 °
0.5 °
89 %
2.3kmh
100 %
Pet
-0 °
Sub
1 °
Ned
2 °
Pon
4 °
Uto
2 °

U Vitezu i Novoj Biloj obilježena obljetnica dolaska konvoja Bijeli put za Bosnu Srebrenu

- Oglasi -

Jučer je u Novoj Biloj i Vitezu obilježena 29. obljetnica dolaska “Bijelog puta” za Bosnu Srebrenu, koji je u jednu ruku značio i spas za Hrvate Lašvanske doline.

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na groblju Prahulje, te ispred biste pokojnog Ante Vlaića i svetom misom u crkvi Duha svetog obilježena je 29. obljetnica dolaska Bijelog puta. Svetu misu predvodio je provincijal Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić. Svetoj misi i obljetnici prisustvovao je veliki broj predstavnika vlasti iz Republike Hrvatske i BiH, ali tu su bili sudionici Bijelog puta predvođeni Antom Damjanovićem, ratni liječnici iz Nove Bile i razvojačeni hrvatski branitelji među kojima je bio i general HVO-a Tihomir Blaškić. Nakon svete mise u Vitezu je održana svečana akademija na kojoj su nastupili Viteški akordi, Lašvanske tamburice i IFD Paklarevo.

Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu je bio humanitarni konvoj, pod visokim pokroviteljstvom dr. Franje Tuđmana, koji se sastojao 99 šlepera i 143 članova medicinskog osoblja, franjevaca, novinara i tehničkog osoblja, a za cilj je imao prenijeti hranu i lijekove u bolnicu u Novoj Biloj, koja je bila na izdisaju, a glad je opasno prijetila Hrvatima cijele Lašvanske doline. Konvoj su predvodili dr. Slobodan Lang i Herman Vukušić, a trajao je 14 dana, od 10. do 24. prosinca 1993. godine. Humanitarni konvoj “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu” probio je potpunu osmomjesečnu blokadu sedamdesetak tisuća Hrvata u Lašvanskoj dolini, donio im spas u hrani i lijekovima, ali i vjeru da nisu sami. Dana 22. prosinca 1993. godine, konvoj se vraćao iz Nove Bile. Kada je izlazio iz Uskoplja i prolazio posljednje kuće, pred kamione su iz obližnjih kuća istrčali pripadnici Armije BiH i iz automatskog oružja otvorili rafalnu paljbu po kamionskim kabinama. Na licu mjesta poginuo je vozač Ante Vlajić, rođen 1934. godine, iz Splita, a tri sudionika “Bijelog puta” su ranjena.

foto: centralna.ba

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.