spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
6.1 ° C
6.1 °
6.1 °
97 %
0.7kmh
100 %
Pet
6 °
Sub
11 °
Ned
10 °
Pon
13 °
Uto
13 °

Europska unija želi da mobiteli budu izdržljiviji i da se lakše popravljaju

- Oglasi -
- Oglasi -

U novom prijedlogu zakona Europska komisija se fokusira na mogućnost uvođenja obveze za proizvođače smartphonea i tablet kompjutera da njihovi uređaji budu izdržljiviji i lakši za popravljanje.

Cilj ovog predloženog zakona jeste da se ograniči elektronski otpad, a Europska komisija tvrdi da će dovesti do smanjenja karbonskog otpada koje je jednak 5 milijuna automobila na cestama.

- Oglasi -

Prijedlog zakona se fokusira na baterije i zamjenske dijelove, a proizvođači bi bili primorani da ponude bar 15 ključnih komponenata za svaki uređaj pet godina nakon predstavljanja. Ti dijelovi bi uključivali baterije, ekrane, punjače, stražnje panele te slotove za memorijske i SIM kartice.

- Oglasi -

Osim toga, jedan od ciljeva predloženog zakona jeste da proizvođači osiguraju da baterije imaju ili 80 posto kapaciteta nakon tisuću ciklusa punjenja ili da osiguraju dostupnost baterija u periodu od pet godina. Softverske nadogranje ne bi smjele imati negativan utjecaj na trajanje baterija. Ova pravila se ne bi primjenjivala za sigurnosne, preklopne i uređaje s mehanizmom rolanja, prenosi Klix.

ECOS (Environmental Coalition on Standards) je priopćio da je prijedlog zakona razuman i ohrabrujući, ali da je potrebno ići i dalje od toga. Ovo tijelo vjeruje da kupcima moraju biti zagarantirane zamjene baterija u petogodišnjem ciklusu, kao i da će baterija izdržati najmanje tisuću punih ciklusa punjenja. Također, kupci bi trebali moći popraviti svoje uređaje bez traženja profesionalne pomoći.

Ako sve prođe prema planu, Komisija će uvesti nove oznake slične onim na TV uređajima, strojevima za pranje rublja i drugim kućnim elektronskim uređajima. Ove oznake će pokazivati koliko je uređaj izdržljiv, koliko je zaštićen od vode i prašine, koliko je otporan na padove i naravno te koliko je izdržljiva baterija tijekom životnog ciklusa uređaja.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.