spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Evo kako snijeg može oštetiti vaše vozilo

- Oglasi -

Tijkom zimskog razdoblja i snježnih padavina mnoga motorna vozila, koja nisu parkirana u garažama, su prekrivena snijegom. Ne čišćenje snijega i površna briga o vozilu ima svoje posljedice. Realnost je da snijeg i led mogu izazvati probleme na vašem vozilu.

Tijekom zimskog razdoblja i snježnih padavina mnoga motorna vozila, koja nisu parkirana u garažama, su prekrivena snijegom. Ne čišćenje snijega ima svoje posljedice. Realnost je da snijeg i led mogu izazvati probleme na vašem vozilu. Osim štete, postoje i drugi razlozi zašto biste trebali očistiti snijeg s vozila.

Razlog br. 1: Možete dovesti u opasnost sve sudionike u prometu

Sigurni smo da znate da je vožnja po zaleđenim cestama opasna. Ukoliko to kombinirate

sa snijegom ili mrazom na prozorima udvostručit ćete rizik od prometne nezgode, poručili su iz BIHAMK-a

Ne samo da vam snijeg na prozorima zaklanja pogled na cestu, snijeg koji leti s vašeg vozila dok vozite također može smanjiti vidljivost vozača iza vas.

Vožnja s ograničenim pogledom na okolinu može uzrokovati povrede drugih vozača, pješaka ili vas samih. Komadi leda mogu čak odletjeti s vašeg vozila i ozlijediti pješaka ili nanijeti materijalnu štetu drugom vozilu ili objektu. Upravo radi ovih razloga biste trebali očistiti snijeg sa svog vozila. Čišćenje vozila traje samo nekoliko minuta i može spasiti živote.

Razlog br. 2: Možete biti sankcionirani

Prema Pravilniku o prometu u zimskim uvjetima prema Članku 5. – Ovlaštena osoba nadležnog organa unutrašnjih poslova će isklјučiti iz prometa motorno i priklјučno vozilo na kojem se nalazi snijeg ili led koji bi mogli utjecati na kretanje vozila u prometu, odnosno preglednost vozača i sigurnost drugih sudionika u prometu.

Razlog br. 3: Možda ćete morati platiti skupe popravke na vozilu

Snijeg na vašem vozilu, bilo da je parkiran u garaži ili na cesti, može oštetiti karoseriju i druge dijelove vozila. Dakle, nemojte dopustiti da se snijeg predugo nakuplja na vašem vozilu i redovno ga čistite.

Evo kako snijeg može oštetiti vaše vozilo:

,,Kada naglo zakočite snijeg može pasti s vašeg prednjeg i stražnjeg vjetrobranskog stakla i razbiti vam brisače

,,Led u motoru može oštetiti pokretne dijelove vašeg motora ili uzrokovati skidanje remena

Kada je vaše vozilo izloženo soli s ceste, karoserija, motor, šasija i drugi dijelovi vašeg automobila mogu korodirati. To zatim može dovesti do hrđe i može čak stvoriti rupe na metalu ispod boje

Snijeg se može nakupiti u ispušnim plinovima vašeg automobila i blokirati prolaz zraka

Snijeg može ući u kočioni sustav, oštetiti njegove dijelove te uzrokovati curenje kočione tekućine. Bez kočione tekućine nećete moći koristiti svoje kočnice, što znači da možete doživjeti nezgodu

Led i snijeg također mogu oštetiti vaše krovne nosače i druge dijelove vašeg vozila

Zato odvojite nekoliko minuta vašeg vremena da uklonite snijeg sa svog vozila prije nego što bude prekasno. Preporučujemo da snijeg očistite sa cijelog vjetrobrana, bočnih stakala i stražnjeg stakla, te s poklopca motora i prtljažnika, predjih i stražnjih svjetala, te svakako s krova.

Pored vašeg samostalnog čišćenja pomoći će vam i da zimi redovno posjećujete autopraonicu.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE