spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Novi model Nokia telefona, cijena samo 120 eura

- Oglasi -

Kompanija HMD Global, dom Nokia telefona, lansirala je svoj najnoviji pametni telefon – Nokia C12 – nasljednika Nokia C10 modela iz 2021. godine. Novi uređaj, osim prepoznatljivog Nokia dizajna, donosi kućište izrađeno od plastike, prekriveno teksturom kako bi krajnji korisnik bio siguran da mu neće iskliznuti iz ruke.

Nokia nije navela koje zaštitno staklo štiti ekran, ali znamo da C12 posjeduje IP52 zaštitu od vode i prašine. Proizvođač obećava dvije godine kvartalnih sigurnosnih zakrpa, ali o nadogradnjama operativnog sistema nije bilo riječi, što je uobičajeno za Android Go telefone.

C12 je jedan od manjih uređaja u Nokia ponudi, sa dijagonalom ekrana od 6,3 inča, dimenzijama od 160,6 x 74,3 x 8,75 mm i težinom od 177 grama. Displej rezolucije 720 x 1.600 piksela neće nikoga oduševiti, ali je sasvim u skladu sa traženom cijenom i ostalim specifikacijama. U gornjem dijelu ekrana nalazi se notch u obliku kapljice, dok je na dnu prilično velika “brada” za današnje standarde. Za svakodnevne zadatke je zadužen Unisoc SC9863A čipset, sa osam jezgara (1,6 GHz) i IMG8322 grafikom. Nije realno očekivati da ovaj procesor može ispuniti zahtjevnije zadatke, pa sve dok se očekivanja zasnivaju na najosnovnijim funkcijama, kupci ne bi trebali da imaju probleme. C12 dolazi u konfiguraciji sa 64 GB interne memorije, ali istu nije moguće proširiti microSD karticom. Tu je i 2 GB RAM, što je dovoljno za nadogradnju na Android 13 Go verziju operativnog sistema, za koju je Google povećao minimalne zahtjeve, ako se Nokia ikada predomisli.

Ne treba ni previše očekivati od kamera koje se nalaze na ovom pametnom telefonu. Tu su samo da vam se nađu ako baš morate da uslikate nešto ili dok obavljate video pozive. Na poleđini se nalazi samo jedan senzor od 8 MP, dok je za selfije zadužena prednja kamera od 5 MP.

Od ostalih specifikacija, tu je baterija od 3.000 mAh, koja se puni snagom od 5 W, samo jedan zvučnik i podrška za GPS navigaciju. Dodatno, Nokia C12 nije 5G uređaj, već će kupci morati da se oslone na 4G. Ostale mogućnosti povezivanja uključuju Wi-Fi b/g/n i Bluetooth 5.2. Iako je pohvalno da nije uklonjen 3,5 milimetarski konektor, zaista nema opravdanja za izbor Micro USB porta na dnu. Kome je namijenjen ovaj telefon? Odgovor je jasan – onima kojima su potrebne samo najosnovnije stvari za komunikaciju i lakšu konzumaciju video i glazbenog sadržaja. Može biti odličan izbor za starije osobe, kao poslovni uređaj, ali i kao rezervni telefon. Dolazi u plavoj, zelenoj i braon boji, a svi koji budu poželjeli da kupe C12 će to moći da učine za 120 eura – trenutno samo u Austriji i Njemačkoj, ali očekuje se proširivanje na druga tržišta.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.