viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 23.03.24 @ 16:20
OGLAS

Nedjelju prije Uskrsa obilježava se Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje.

Kršćani se na taj dan prisjećaju Isusova svečanog ulaska u Jeruzalem dan prije židovske Pashe, prilikom kojeg su ga ljudi dočekali mašući palminim i maslinovih grančicama, a po putu kojim je jahao na magarcu rasprostirali su svoje haljine.

OGLAS

Postoje i određeni običaji i zanimljivosti vezani uz Cvjetnicu. Cvjetnica je uvod u veliki tjedan, a iako mnogi običaju padaju ili su već pali u zaborav, neki od njih i danas su dio Cvjetne nedjelje u mnogim dijelovima BiH. S obzirom na to da se obilježava tjedan dana prije Uskrsa, i Cvjetna je nedjelja, kao i Uskrs, pomični blagdan, što znači da se svaku godinu obilježava na drugi datum.

OGLAS

Običaj je da se na misama u crkvama diljem BiH na Cvjetnicu čitaju i pjevaju odlomci iz Evanđelja koji govore o Isusovoj muci i smrti, a vjernici na blagoslov nose maslinove i grančice jelice. Običaj vjerničkih povorki s granama palme nastao je u Jeruzalemu u IV. stoljeću, a u Rimu se prakticira od IX. stoljeća, odakle se raširio po cijeloj Crkvi. Blagoslovljene grančice vjernici nose u svoj dom, gdje ih osušene čuvaju do iduće Cvjetnice. Osim maslinovih, plaminih grana i jelica, kršćani u crkvu donose i bukete proljetnog cvijeća.

OGLAS

U nekim dijelovima BiH običaj je umivanje u proljetnom cvijeću, vrlo često ljubičicama. Ovaj običaj provodi se tako da se ubere cvijeće čije se latice potope u čistoj vodi, u kojoj onda ukućani obavljaju ranojutarnje umivanje. Ovaj običaj povezuje se s ljepotom, zdravljem i blagostanjem. Za vrijeme umivanja, prema običaju, naglas se izgovaraju dobre želje. Cvjetnica je dan s kojim u mnogim domovima počinju intenzivne pripreme za Uskrs, najveći kršćanski blagdan.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM