viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 13.12.23 @ 08:48
OGLAS

Postoji vjerovanje da izgled i visina pšenice određuju kakva će biti žetva sljedeće godine. Ako pšenica naraste gusta, visoka i zelena, godina će biti rodna i žetva dobra. Ako pšenica raste slaba i blijeda, žetva će biti slaba

Hrvati diljem svijeta svakog prosinca u svojim domovima uzgajaju božićnu pšenicu. Uzgoj božićne pšenice zapravo je stari božićni običaj, kako piše Expat in Croatia.

OGLAS

Paketi pšeničnog zrna počinju se pojavljivati ​​u trgovinama početkom prosinca, a obično se uzgaja u malim tanjurićima i koristi se kao blagdanski ukras. No, ima i simbolično značenje – predstavlja krug života (smrt i ponovno rođenje), plodnost, novi život, obnovu života, blagoslov žetve i ono što će vam nova godina donijeti. Osim toga, to je i metafora za vaš prosperitet u novoj godini. 

OGLAS

Postoji vjerovanje da izgled i visina pšenice određuju kakva će biti žetva sljedeće godine. Ako pšenica naraste gusta, visoka i zelena, godina će biti rodna i žetva dobra. Ako pšenica raste slaba i blijeda, žetva će biti slaba.

OGLAS

Tradicija uzgoja božićne pšenice potječe iz kršćanstva i vezana je za Svetu obitelj. Marija i Josip bježali su od Herodovih vojnika koji su ih progonili kada su naišli na seljaka koji je sijao pšenicu. Marija je zamolila farmera da kaže vojnicima da su već prošli. No, kad su vojnici došli, dogodilo se čudo, pšenica je vrlo brzo narasla.  

Budući da je obično potrebno nekoliko mjeseci da pšenica izraste na polju, vojnici su imali dojam da su Marija i Josip tuda davno prošli. Zbog toga su vojnici odustali od potjere za Marijom i Josipom. 

Prema tradiciji, božićna pšenica trebala bi se posijati na Dan Svete Barbare ili na blagdan Svete Lucije. 

Kako pravilno uzgajati božićnu pšenicu? 

Pripremite pšenicu 

Prije nego što posijete pšenicu, preporučuje se ostaviti zrna u mlakoj vodi. To će pomoći da pšenica brže proklija. Osušite ih na papirnatom ručniku ili krpi prije sjetve. 

Posadite pšenicu 

Božićna pšenica obično se sije u male tanjuriće ili zdjelice. Na dno tanjurića stavite sloj zemlje. Cijelo dno prekrijte pšeničnim zrncima. Stavite još jedan mali sloj zemlje na vrh pšenice. Umjesto zemlje možete koristiti i vatu. U ovom slučaju ne morate prekriti pšenicu drugim slojem. Dajte pšenici samo malu količinu vode. 

Stavite pšenicu na svjetlo 

Tanjuriće stavite na dobro osvijetljeno mjesto. Ne smije biti prevruće jer bi se pšenica mogla osušiti. Ne stavljajte je na izravno sunce, najbolje ju je staviti blizu prozora s neizravnim svjetlom. 

Zalijte pšenicu

Zalijevajte pšenicu svaki dan, ali nemojte je previše. Dovoljne su jedna ili dvije žlice vode. Trebali biste samo navlažiti tlo, a ne natapati. Pšenicu po želji možete pokriti i aluminijskom folijom dok ne proklija, održat će pšenicu vlažnom i toplom. Ako pšenicu odlučite pokriti folijom, skinite foliju kada počne klijati. 

Skratite vrhove 

Pšenica neće narasti više od 20 centimetara i slobodno je podrežite tako da bude ujednačena.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM